Fidesz-ötlet is felbukkant az államreformban

Vágólapra másolva!
Kormányhatározatot fogadott el a kormány az úgynevezett országreform elindításáról. Augusztus végéig születnek meg a javaslatok egyebek mellett arról, hogy összeköltöztetik a kormányzati apparátust. A költözés ötletét legutóbb épp a Fidesz vetette fel a választások előtt.
Vágólapra másolva!

Elindult az országreform - jelentette be csütörtökön Batiz András kormányszóvivő, felmutatva azt a kormányhatározatot, amely szerinte garanciát jelent az olcsóbb, átláthatóbb és hatékonyabb állam megvalósítására. A kormányszóvivő elmondta: a kabinet múlt héten elfogadott határozatában három konkrét feladatot osztott ki a közigazgatás átalakításának előkészítése érdekében.

Javaslatot kell kidolgozni a központi szolgáltatási főigazgatóság feladat- és hatáskörének bővítésére, az elektronikus közszolgáltatások központja, továbbá a kormányzati személyügyi központ kialakítására, rendezni kell a kormányzati apparátus elhelyezésének kérdését, valamint a központi költségvetési szervezetek felépítésének átszervezését - sorolta Batiz András. A javaslatokat augusztus végéig kell elkészíteni, felelőse a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a pénzügyminiszter, illetve a többi érintett tárcavezető - tette hozzá.

A tervek között szerepel, hogy a kormányzati apparátust lehetőleg egy helyen, egy irodaházban vagy egy kormányzati negyedben szeretnék elhelyezni. Batiz elmondása szerint ez több, mint összevonás, mert a ma használt ingatlanok nagy része korábban főúri palota, banképület volt, tehát teljesen alkalmatlan a célra. "Az irodák nagyok, nincsenek tárgyalók, és ez pazarlás" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy az összeköltöztetés 100 milliárdos megtakarítást jelentene, és hosszú távon is kedvező hatása lenne. Emlékeztetett: az Antall- és az Orbán-kormány idején is születtek tervek a kormányzati negyedre vonatkozóan, de végül nem valósultak meg.

Érdekesség, hogy a választási kampányban épp az ellenzéki Fidesz Új Budapest-tervében jelent meg az a javaslat, hogy költöztessék el a kormányzati szerveket a belvárosból. Más párt programjában ez külön nem szerepelt. A Fidesz Új Budapest Központjának vezetője, Cselovszki Zoltán az [origo]-nak azt mondta,az új kormányzati negyed elképzeléseik alapján megvalósulhatna például Csepel északi szigetcsúcsán, amely a Duna mentén összekapcsolható a parlamenttel vagy akár a IX. kerület déli, jelenleg nem hasznosított, úgynevezett "barna mezős" telepein.

A kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón elmondta azt is, ami nem közigazgatási alapfeladat - például az informatikával vagy a humánpolitikával összefüggő feladatok -, az egy központi szervezethez kerül. Batiz András szerint a központosításnak köszönhetően 20-25 százalékkal kevesebb dolgozó is el tudná látni ezeket a feladatokat, de ez nem jelenti azt, hogy ennyi embert el kell küldeni.

A szervezeti felépítésről szólva a szóvivő arról beszélt, hogy mintegy 800 központi költségvetési intézménynél kell felszámolni a párhuzamosságokat, ésszerűbb és takarékosabb munkafolyamatot kell bevezetni. Az [origo] kérdésére Batiz András elmondta: a miniszterelnök feltett szándéka, hogy kiköltözzön a parlamentből, és az Országház csak az Országgyűlésé maradna. Azt azonban ma még nem tudni, hogy pontosan hova teszi át munkahelyét, ahogy arra sincs kitűzött dátum, hogy mikor költöznek a kormányzati szervek.