Őrizetbe vették a Fidesz egyik munkatársát

Vágólapra másolva!
Külföldi hivatalos személy befolyásolása miatt őrizetbe vette kedden az ügyészség a Fidesz-frakció sajtóirodájának egyik munkatársát. Az eljárásnak nincs köze az illetőnek a Fidesznél végzett munkájához.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a Fidesz-frakció sajtóirodájának egyik munkatársát kedden a Központi Nyomozó Főügyészség, az eljárásnak azonban nincs köze az illetőnek a Fidesznél végzett munkájához - közölte az [origo]-val Lőrincz Edina, az ügyészség szóvivője.

A szóvivő elmondta: a frakció munkatársa ellen külföldi hivatalos személy befolyásolása miatt indult eljárás. Az ügyészség további részleteket nem árult el. Az őrizetbe vételt megerősítette a Fidesz-frakció sajtóosztálya is.

Befolyással üzérkedés

A jogszabály a befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban bűntettet úgy írja le: "aki arra hivatkozással, hogy külföldi hivatalos személyt befolyásol, a maga, vagy más részére jogtalan előnyt kér, vagy elfogad, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Papp Gábor, az érintett védője - aki egy háttérbeszélgetésen ismertette az ügyet újságírókkal - elmondta: kedden 11 órakor vették őrizetbe védencét, akit várhatóan szerdán délután hallgatnak ki. Hozzátette: a hatóság kedden házkutatást is tartott K. K. lakásán.

Az ügyvéd a gyanú tárgyával kapcsolatban részleteket nem közölt, mint mondta, erre nincs felhatalmazása, így azt sem árulta el, hogy mikor történt az eset, és milyen külföldi hivatalos személyt érint. Papp Gábor ugyanakkor hangsúlyozta: politikai vonatkozása nincs az ügynek, mostani tudomása szerint nem érint politikust. Elmondta azt is, hogy nem a Fidesz, hanem az érintett kérte fel a védelemre. Az eljárás menetéről szólva elmondta: az őrizet vétel 72 órán át tarthat, az ügyészség ugyanakkor előzetes letartóztatást indítványozhat a bíróságnak, de akár meg is szüntetheti az őrizetet.

Az ügyvéd közölte: az őrizetbe vétel kapcsán ellenvetéssel élt, mert álláspontja szerint nem helytálló a hatóság összebeszélésre vonatkozó indoklása, illetve úgy véli, nem olyan tárgyi súlyú bűncselekményről van szó, amely őrizetbe vételt indokolna. Mint mondta, a "befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban" egy viszonylag új jogi passzus, amelynek maximális büntető tétele öt év.

[origo] - MTI