Kényszerpályára vitte Demszky az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Borsot tört a szocialisták orra alá Demszky Gábor azzal, hogy előremenekült, és sokakat meglepő gyorsasággal jelentette be: ötödszörre is indul a főpolgármesteri székért. Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szabad demokrata politikusok szerint saját pártjában sem aratott ezzel osztatlan sikert, az MSZP-t pedig az bosszanthatja, hogy ezzel kényszerpályára került.
Vágólapra másolva!

Váratlanul érte az MSZP-t, de az SZDSZ-t is, hogy Demszky Gábor bejelentette: ötödször is nekivág a főpolgármesterségnek - mondták az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szabad demokrata és szocialista politikusok. Egyes SZDSZ-es forrásaink szerint bár számítani lehetett a lépésre, nem volt szerencsés előállni a dologgal akkor, amikor mindenki azt szajkózza, hogy a személyi kérdések a legkevésbé fontosak, ezért csak a koalíciós tárgyalások legvégén kerülnek szóba.

Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Gyula pedig azt sérelmezte hétfőn az MTI-nek nyilatkozva, hogy politikailag új helyzetet eredményezett az, hogy az SZDSZ kész tények elé állítva a szocialistákat, a múlt héten megnevezte saját főpolgármester-jelöltjét.

Demszky Gábor valóban nem hagyott választási lehetőséget. A főpolgármesterhez közel álló informátorunk szerint Demszky attól tartott, hogy a koalíciós tárgyalások során a szabad demokrata vezetés esetleg egy plusz tárcáért cserébe alku tárgyává teszi a székét, és ezt megelőzendő előre menekült. A liberálisok egyik vezető politikusa viszont azt mondta, ebből a helyzetből nem lehet visszakozni, a közvélemény-kutatások, a párt fővárosi szereplése miatt nehezen lehetne azt mondani, hogy itt van valaki más, aki sokkal jobb, mint Demszky Gábor, akit az eltelt 16 év alatt az emberek egyébként is azonosítottak a főpolgármesterséggel.

A szocialisták még inkább kényszerpályán vannak: Demszky Gáborral szemben nincs egy ismert, felépített, esélyes jelölt. Viszont ha saját főpolgármester-jelöltet indítanak, akkor az vagy szimplán elbukik - mint négy éve Gy. Németh Erzsébet -, vagy kénytelen visszalépni a bizonyosan magasabb támogatású Demszky Gábor javára - mint nyolc éve Katona Béla. Esetleg előáll az a helyzet, mint 2002-ben Zuglóban: senki nem lépett vissza, és nyert a Fidesz - ismertette a lehetőségeket az MSZP egyik elnökségi tagja. Ugyanakkor nem lehet a 23 kerületben 23-féle kampányt folytatni, szükség van egy központi elemre, valakire, aki miatt a szocialisták listájára szavaznak - hívta fel a figyelmet.

Lesz-e szuperhelyettes?

Az SZDSZ egyelőre elzárkózik a "szuper-főpolgármesterhelyettesi" poszttól, amelyet Hiller István szocialista pártelnök vetett fel. Hiller arról beszélt vasárnap az ATV műsorában, hogy akkor támogatják Demszky Gábor jelölését, ha az általuk megfogalmazott "szerkezeti, személyi, működésbeli feltételeket és egy erős hatáskörrel bíró általános főpolgármester-helyettesi poszt létrehozást elfogadják". Megjegyezte, hogy erre a posztra megfelelőnek tartja Molnár Gyulát, a szocialisták budapesti elnökét.

Fotó: MTI
Molnár lenne kisfőnök

Erről a javaslatról az MSZP elnökségének egyik tagja azt mondta, közjogilag ilyen pozíció nincs ugyan, de politikailag megoldható, hogy a főpolgármester-helyettesek egyikének kiemelt hatásköre legyen, akivel már lehetne kampányolni. Molnár Gyula az MTI-nek nyilatkozva jelezte, "sikeres kerületi polgármesteri tapasztalatainak hasznosításával készen áll arra, hogy a következő időszakban fővárosi ügyekkel foglalkozzon", vagyis gyakorlatilag megerősítette, hogy elfogadna egy ilyen posztot. Molnár megjegyezte azt is, hogy a kerületi pártszervezetek javaslatai alapján biztosnak tűnik, hogy a szocialisták fővárosi listáját ő vezeti. Abban az esetben pedig, "ha önállóan állítanak főpolgármester-jelöltet, ez azt is jelenti, hogy a listavezető a szocialisták főpolgármester-jelöltje" - fogalmazott.

A fővárosi MSZP várhatóan a héten juttatja el az SZDSZ-nek javaslatcsomagját az őszi önkormányzati választáson való együttműködésről. Erről részleteket egyelőre nem közöltek, de annyi kiderült, hogy a választásokkal kapcsolatos kérdések mellett tartalmi programügyek és a választást követő kapcsolat is szóba kerül.

A szocialistáknak ugyanis a jelek szerint elegük van abból, hogy nem tudnak eléggé beleszólni a fővárosi ügyekbe. "Az együttműködés feltétele az, hogy valódi kompetenciával, hatáskörökkel rendelkező szereplője legyen a főpolgármesteri vezetésnek" a szocialisták részéről - jelezte Molnár, aki elmondása szerint még ennél is fontosabbnak tartja azt, hogy a főpolgármesteri kabinet mellett, amely az operatív vezetés helye, megtalálják a koalíciós egyeztetés új politikai fórumát.

Nagy Szilvia