MSZP: Nem barátságos Demszky bejelentése

Vágólapra másolva!
Bár Demszky a szocialisták támogatását is kérte, amikor szerdán bejelentette, hogy újra indul a főpolgármesteri posztért, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, számított a bejelentésre, de nem tartja túl barátságos lépésnek. A szocialisták csak akkor hajlandók támogatni az SZDSZ-es politikust, ha elfogadja javaslatcsomagukat.
Vágólapra másolva!

"Véget vetünk a találgatásoknak" - kezdte szerdai sajtótájékoztatóját az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor a párt ügyvivői testületének kedd esti döntését ismertetve közölte: ismét Demszky Gábort jelölik főpolgármesternek, és ő el is fogadta a jelölést. A pártelnök szerint Budapest kulcsfontosságú a szabad demokratáknak, mert az összes szavazatuk egyharmadát a fővárosban adják le a választók, és idén 20 százalékkal többen szavaztak rájuk, mint négy éve.

"Nem lennénk ilyen sikeresek, ha az emberek nem lennének elégedettek a város fejlődésével és a főpolgármester tevékenységével" - mondta Kuncze Gábor, és nemzetközi statisztikákat idézve kijelentette: Budapest és környéke Európa második leggyorsabban fejlődő régiója. "Óránként új vállalkozás alakul, naponta két üzlet nyílik, 5 százalék alatti a munkanélküliség, több a beköltöző, mint ahányan elhagyják a fővárost, ráadásul Budapest izgalmas és vonzó" - sorolta a pártelnök.

Hozzátette: a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a következő főpolgármester-választás győzelmi esélyese Demszky Gábor, s mindezért természetesnek tartják jelölését. "Ezért nem is volt téma a koalíciós tárgyalásokon a személye" - tette hozzá. Kuncze Gábor biztos abban, hogy a szocialista szavazók is nagy arányban támogatnák Demszky Gábort.

A főpolgármester saját bevallása szerint sokat vívódott, amíg úgy döntött, ötödszörre is elindul a posztért. Állítása szerint kislánya véleménye volt a mérvadó, aki azt mondta: csináld azt, amit szeretnél. "Ennél semmi sem érdekel jobban, nem tudom és nem is akarom abbahagyni" - jelentette ki Demszky.

A főpolgármester kitért arra a napokban végzett telefonos kutatásra, amelyben azt kérdezték 380 ezer embertől, kívánja-e, hogy a Budapest-program része legyen a koalíciós megállapodásnak, illetve hogy maradjon-e Demszky Gábor a város élén. Demszky közlése szerint a 100 ezer válaszadóból az első kérdésre 72 ezren, a másodikra 78 ezren feleltek igennel.

Demszky Gábor azt mondta, mérget vesz arra, hogy azonos színű lesz a kormány és Budapest vezetése, és örülne, ha a szocialisták is őt támogatnák. Hozzátette, a szocialistákkal együtt kívánják vezetni a várost, minden eredményt velük együtt értek el az elmúlt 16 évben, és kiváló a kapcsolat a Gyurcsány-kormánnyal. A politikus arra számít, hogy a következő hetekben meg tudnak egyezni a közös jelöltségéről. A főpolgármester cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint közös jelöltségének feltétele lenne egy "szuper-helyettesi" poszt, amelyet szocialista politikus töltene be. Kérdésre válaszolva Demszky Gábor azt mondta: megválasztása esetén lemond parlamenti mandátumáról.

Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Gyula az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a szocialista pártot nem érte váratlanul a bejelentés, ugyanakkor nem tekintik túlságosan barátságosnak azt. Molnár szerint ha valóban közös jelöltet szeretne az SZDSZ, akkor arról előzetesen kellett volna egyeztetnie az MSZP-vel.

A szocialisták ettől függetlenül szeretnék "együttműködési készségüket" bizonyítani, ezért a következő napokban egy javaslatcsomagot nyújtanak át az SZDSZ-nek - derült ki Molnár nyilatkozatából. A csomag tartalmáról részleteket nem közölt, de elmondta, hogy abban szerepel az önkormányzati választási kampányt érintő együttműködés, a várost érintő kérdések, és a koalíciós együttműködés személyi és eljárási kérdései. Molnár azt mondta: amennyiben ezek a javaslatok elfogadhatóak az SZDSZ számára, akkor támogatják Demszky Gábort, ha nem, az MSZP kész önállóan megmérettetni magát a választáson.

Nagy Szilvia