200 milliós fizetésére hivatkozott Rejtő

Vágólapra másolva!
Elérzékenyülve tagadta bűnösségét Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója a Kulcsár-per hétfői tárgyalásán. Többek között arra hivatkozott: életszerűtlen, hogy egy bankvezér, akinek évi 200 milliós fizetése van, sikkasztásokban közreműködjön. Az ügyészség szerint viszont a volt vezérigazgató intézkedéseivel segített Kulcsárnak.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét Rejtő E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank volt vezérigazgatója a Kulcsár-per hétfői tárgyalásán. Az ügy másodrendű vádlottja azt mondta, visszautasítja a vádat, nem vett részt és segítséget sem nyújtott a sikkasztásokhoz és nem is volt tudomása a bűncselekményekről. Az ügyészség azzal vádolja az egykori bankvezért, hogy bűnsegédként Kulcsár társa volt a sikkasztásokban és intézkedéseivel segítette az álbrókert, megvédte a lebukástól.

Bár Rejtő nem tett vallomást, de felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben tételesen cáfolni próbálta a vád állításait. Kérdésekre ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni. A K&H volt vezérigazgatója azt mondta, csak 2003. július 3-án, olaszországi nyaralása alatt értesült arról, hogy Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el. Mint mondta, Kulcsár telefonon beismerte neki, hogy sikkasztott. "Egy világ omlott össze bennem" - idézte fel a Kulcsár vallomása utáni hangulatát Rejtő.

Rejtő elmondta azt is, hogy Kulcsárt jó képességű, ambíciózus fiatalként ismerte meg 2000-ben. Mivel kiugró képességűnek tartotta, teret engedett neki, hogy megossza vele ötleteit. Kulcsár több elképzelése is megvalósult a későbbiekben. A bankon belüli előmenetelét is ennek köszönhette Kulcsár.

A vád szerint Rejtő 90 millió forintot kapott készpénzben a bűncselekményből származó pénzből. Rejtő korábbi vallomása szerint viszont nem vett át pénzt Kulcsártól. A hétfői tárgyaláson úgy pontosította korábbi kijelentését, hogy 600 ezer eurós kölcsönt adott egy ingatlan-beruházáshoz Kulcsárnak, illetve az ő érdekeltségi körébe tartozó vállalkozóknak. Ezt az összeget részletekben visszakapta, más pénzt viszont nem kapott - mondta.

Tagadta azt a vádiratban szereplő állítást, hogy olyan felhatalmazást adott volna Kulcsárnak, aminek segítségével leplezni lehetett bankon belül és az ügyfelek előtt is a sikkasztást. Azt mondta, Kulcsár Attila - aki szerinte nem volt rendszerető ember -, ötleteit rendszerint papírfecnikre írta. Rejtő E. Tibor ezeket jóváhagyva, egy tiszta A4-es papírra írta a "rendben" szót, a vezérigazgatói bélyegzővel ellátva. Egy ilyen papírt használhatott fel egy hamis e-mailhez Kulcsár - vélte Rejtő, hozzátéve: meg sem fordult a fejében, hogy ezzel vissza fognak élni. Korábban Kulcsár is bevallotta, hogy ő hamisított, lényegében ugyanezt a történetet adta elő.

A K&H volt vezérigazgatója közölte: életszerűtlen, hogy egy sikeres bank igazgatója sikkasszon, miközben évente 200 millió forintot keres. Rejtő elérzékenyülve, elbicsakló hangon mondta, hogy általános iskolás gyerekéről is gondoskodnia kell, már ezért sem követne el ilyet.

Komáromi Gergely