Vidéken tárgyalnak a koalícióról

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezd tárgyalni a koalícióról Balatonőszödön az MSZP és az SZDSZ - jelentette be Gyurcsány Ferenc, aki szerint az eddigi legintenzívebb reformidőszak következik az ország rendszerváltás utáni történetében. A szabad demokraták elnöke, Kuncze Gábor már korábban jelezte, hogy kemény viták lesznek. Az új kormány június közepén állhat fel.
Vágólapra másolva!

"Nem kérünk türelmi időt" - így kezdte nemzetközi sajtótájékoztatóját hétfőn a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: elkezdik a szükséges lépések előkészítését, mert nem egyszerűen a kormányzás folytatására készülnek, hanem új, dinamikus négy évre. A cél az állam működésének átalakítása, igazságosabb és versenyképesebb világ megteremtése - fogalmazott.

A kampányidőszak során hazai és külföldi gazdasági elemzők egyaránt arról beszéltek, hogy az új kormánynak sürgősen kezdenie kell valamit az uniós átlaghoz képest kimagasló államháztartási hiánnyal.

Gyurcsány a hétfői tájékoztatón konkrétumokat nem mondott erről, de közölte: "Ismerem, milyen kihívásokkal nézünk szembe, megértettem a választók és a piacok üzenetét, tudom, hogy az a dolgunk, hogy nyitottabb, demokratikusabb világot alakítsunk ki, amely a versenyképességével teremt nagyobb biztonságot".

"A rendszerváltás utáni időszak legintenzívebb reformkorszaka következik" - jelentette ki Gyurcsány. Mint mondta, értette, hogy sokan arra várnak, hogy haladéktalanul cselekedjenek, és tudja, hol van szükség beavatkozásra, nagyobb tempóra. A mellette lévő asztalon feltornyozott, piros, fehér és zöld dossziékba rendezett iratkötegre mutatva közölte: november óta elkészültek az államreform programjának lépései, konkrét törvényjavaslatok és még nem kodifikált tervezetek, amelyekhez parlamenti többséget kell biztosítani. A tervezett törvényjavaslatokról azonban nem kívánt részleteket elárulni.

Azt megerősítette, hogy olyan programot terjeszt elő, amely abból indul ki, hogy teljesíteni kell az ez évre szóló költségvetési tervet, 2008-ra pedig az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat. Mint mondta, ha a következő hetekben, az első négy hónap adatai alapján, a részletes elemzéseket követően úgy tűnik, hogy ehhez különböző intézkedésekre van szükség, akkor ezeket meg fogják tenni. Az euróövezethez való 2010-es csatlakozás esélyeit ugyanakkor külföldi elemzők közül többen kétségbe vonják, nemrég például az Economist Intelligence Unit Magyarország-szakértője nyilatkozott a HVG-nek arról, hogy legfeljebb a 2012-es bevezetés jöhet szóba.

Június közepén lehet új kormány

A koalíciós együttműködésről csütörtökön és pénteken Balatonőszödön tanácskoznak a kormány tagjai, az MSZP és az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője, valamint a két párt szakértői. Gyurcsány elmondása szerint először ő ad átfogó politikai értékelést a helyzetről, majd javaslatot tesz, hogy mik legyenek a kormányzás szakpolitikai főirányai. Nyolc-tíz kérdésben plenáris és szekcióvitákat tartanak, mert amíg másfél tucat törvényjavaslatról nincs írásos megállapodás, addig nincs kormány sem - közölte Gyurcsány Ferenc.

A tervezett menetrend szerint május közepén ül össze az új összetételű Országgyűlés, május végén nyújtják be a kormányprogramot, és június közepén alakul meg az új kormány. Ezt követően július végéig feszített tempóban dolgozik majd a parlament - mondta Gyurcsány.

Kemény viták

Az MSZP és az SZDSZ a választásokon az eddiginél kényelmesebb többséggel alakíthat kormányt. Vannak ugyanakkor vitás kérdések a két párt között, ilyen például az egészségügy kérdése, amelyet a liberálisok magánbiztosítók bevonásával képzelnek el, vagy az egykulcsos adórendszer ügye, amely szintén a szabad demokraták programpontja, az MSZP viszont elutasítja.

Fotó: MTI
Bátor lépéseket akar

Kuncze az SZDSZ ügyvivői testületének hétfői ülése után kijelentette: "A koalícióért önmagáért nem lépünk be." Szerinte a koalíciós tárgyalások egyeztetési folyamat júniusra zárulhatnak le, akkor lehet új koalíciós kormánya Magyarországnak. Személyi ügyekkel kapcsololatos kérdésekre - hasonlóan Gyurcsányhoz - arra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni semmit, hogy ezek csak a tárgyalássorozat legutolsó fázisában kerülnek majd elő. Az azonban már a kampány során is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc az oktatási tárcát jelenleg vezető SZDSZ-es Magyar Bálint helyére szocialista politikust akar, míg a liberálisok az egészségügyi miniszteri posztra jelentették be igényüket.

Kuncze is kitért a gazdasági elemzők által sürgetett, egyesek szerint fájdalmas reformokra, amikor közölte, pártja azt szeretné, ha a következő kormány olyan kérdésekkel is foglalkozna, olyan problémák megoldását is magára vállalná, amelyekhez eddig nem volt "politikai bátorság vagy támogatottság" . Ennek érdekében - jelentette ki - a kormánypártok a nagyobb szabású ügyek megoldásában keresni fogják az együttműködést az ellenzékkel, igyekeznek olyan megoldásokat kidolgozni, amelyekben négypárti konszenzus van.

A koalíciós tárgyalásokról Kuncze már a második forduló előtt, a szocialisták és a liberálisok közös budapesti kampányzáró rendezvényén is beszélt. Akkor úgy fogalmazott, hogy a választások után a "kemény viták" időszaka következik. Mint mondta, az SZDSZ határozottan ki fog állni a liberálisok képviselete érdekében. Hozzátette ugyanakkor azt is, tudja, hogy Gyurcsány Ferenc is kemény tárgyalópartner.