Nehéz bizonyítani a jogsértő szervezett szavazást

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor semmi rendkívülit nem talál abban, hogy azt mondta a Fidesz aktivistáinak, vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni. A választási szakértő szerint viszont az ilyesmi törvénysértő lehet, csak nehéz bizonyítani.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöke szerint semmi rendkívüli nincs abban, hogy Ásotthalmon, egy zárt körű eligazításon azt mondta a Fidesz aktivistáinak, vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni. Orbán Viktor csütörtökön a TV2 reggeli műsorában azt mondta: traktorral is vittek már embereket szavazni; "a tanyavilágban az volt a helyzet, hogy olyan belvíz volt, hogy csak traktorral lehetett kihozni a szavazókat".

Orbán Viktor kifejtette: az önkormányzati választásokon egy faluban két-három utca választ magának önkormányzati képviselőt. "Pontosan tudjuk, ki az, aki abban a két-három utcában önkormányzati jelöltként indul. Az a két-három utca, az ott lakó emberek rá vannak bízva, az ő dolga, hogy a szavazókat mozgósítsa, juttassa el a szórólapokat, gondoskodjon arról, hogy azok az emberek választ kapjanak kérdéseikre" - közölte Orbán Viktor. Szerinte ez a demokrácia lényege: "az emberek között ott lenni, mindenki ismer mindenkit, tudják, hogy ki a képviselőjük, tudják, ki az MSZP, ki a Fidesz helyi aktivistája".

A Szegedi Tudományegyetem választáspolitológiával foglalkozó docense, Fábián György viszont az [origo]-nak azt mondta, felfogható törvénysértésnek, amiről a Fidesz elnöke beszélt. Határeset, ha valaki ráveszi a szomszédját a szavazásra, de ha pártaktivisták tömegesen teszik ezt, az törvénysértő, csak nehéz bizonyítani - mondta a politológus.

Emlékeztetett arra: 2002-ben a Fidesz hasonló vádakkal illette a szocialistákat, de el nem marasztalták az MSZP-t. "Az ilyen eseteket éppolyan nehéz bizonyítani, mint az sms-küldéseket" - jegyezte meg Fábián György. Hozzátette: a választási törvény szerint tilos szervezetten szállítani az embereket szavazni, s a törvény nem tesz különbséget a közlekedési nehézségek vagy más okok között; törvénysértésnek minősül minden szervezett szállítás.