Biztos koalíciós győzelmet jósol a Marketing Centrum

Vágólapra másolva!
Négy lehetőséget is megvizsgáltak a közvélemény-kutatók, ám mindegy volt, hogy a "papírforma", a "legvalószínűbb", "az MSZP álma", vagy "a koalíció szempontjából pesszimista" elnevezésű forgatókönyvvel számoltak, mindig koalíciós előny jött ki - derül ki a Népszabadságnak a Marketing Centrum elemzését ismertető irásából. A kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy 30-35 fős előnye lesz az MSZP-SZDSZ-nek.
Vágólapra másolva!

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor idén meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt, amikor az elvesztett első forduló után intenzív kampányával majdnem fordítani tudott - írja a Népszabadság a Marketing Centrum mandátumbecslése alapján. A közvélemény-kutatók szerint ehhez hiányzik a meglepetés ereje, és a koalíció is erős kampányra készül, ráadásul nagyobb az MSZP-SZDSZ előnye, mint négy éve.

A Marketing Centrum mandátum-becslései során 3+1 lehetőséget teszteltek. A legegyszerűbb elképzelés szerint az összes MDF- és MIÉP-Jobbik-szavazót átirányították a Fidesz-jelöltekhez, és az összes SZDSZ-szavazót az MSZP-hez, illetve fordítva. A még kisebb pártok támogatóival nem számoltak. Ebben az esetben 180 mandátumot jósoltak az MSZP-nek, 19-et az SZDSZ-nek, 174-et a Fidesznek, 12-t az MDF-nek, és egyet a független jelöltnek (aki közben már megállapodott az MSZP-vel). A "papírformának" nevezett forgatókönyv 14 mandátumos koalíciós előnyt jósol.

A koalíció szempontjából pesszimista, az ellenzék szempontjából optimista forgatókönyv során úgy számoltak a Marketing Centrum elemzői, hogy az SZDSZ-szavazóknak csak a fele szavaz át az MSZP-jelöltekre, míg a Fidesz versenyben maradt jelöltjei megszerzik az összes többi kispárt összes szavazójának voksát. Ebben az esetben 177 mandátuma lenne az MSZP-nek, 19 az SZDSZ-nek, 177 a Fidesznek és 12 az MDF-nek. A koalíciós előny így - a független jelölttel - nyolc fős lenne.

A kutatók által legvalószínűbbnek tekintett, harmadik lehetséges végkifejlet esetében azt vették alapul, hogy az SZDSZ-támogatók háromnegyede voksol az MSZP-re, a Fideszre pedig az MDF-eseknek a fele, a MIÉP-Jobbik-támogatóknak viszont mindegyike. Így 189 mandátumot kaphat az MSZP, 20-at az SZDSZ és 164-et a Fidesz. A kormánytöbbség - a független jelölttel kiegészülve - 34 fős lehet ebben az esetben.

"Az MSZP álma" elnevezésű forgatókönyv esetében azzal kalkuláltak, hogy a Fidesz-támogatók egy részét elkeseríti a választási vereség, ezért a második fordulóban egytizedük otthon marad. A koalíció támogatóit viszont feltüzeli a győzelem, ezért elmennek szavazni. Ez esetben az MSZP egyedül is túllépné az abszolút többséget (194 mandátumot) - derül ki a Népszabadság írásából.