Vasárnap este kiderül a választás előzetes eredménye

Vágólapra másolva!
Vasárnap este tíz- tizenegy óra körül kiderül a választás előzetes eredménye. Országszerte 10 910 szavazókörben lehet voksolni, reggel hat és este hét óra között. Az eredményeket ezúttal egészen a szavazókörökig lebontva teszi majd közzé az Országos Választási Iroda.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési választás első fordulójának napján, vasárnap reggel hat órakor 10 910 szavazókör kezdi meg a munkáját. A szavazás este hét óráig tart, az első forduló előzetes eredményét várhatóan este tíz- tizenegy óra körül lehet majd megtudni. Erről Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője beszélt szombaton a választás előkészületeiről, lebonyolításáról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Az OVI vezetője elmondta: az első fordulóban akkor érvényes a választás, ha a választók legalább fele leadja voksát. Az egyéni választókerületben akkor adható ki mandátum az első fordulót követően, ha a választópolgárok több mint 50 százaléka leadja szavazatát és az érvényes voksok több mint felét egy jelölt kapja.

Ha ennél kevesebben mennek el szavazni, érvénytelen lesz a forduló. Ekkor valamennyi jelölt újra indulhat a második körben. Amennyiben a részvétel meghaladja az 50 százalékot, ám egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ebben az esetben azok indulhatnak a második fordulón , akik legalább 15 százalékos eredményt értek el az elsőn.

Rytkó Emília szerint vasárnap este tíz-tizenegy óra között lesz meg az első forduló előzetes eredménye, ekkor lehet majd megtudni, hány helyen lesz második forduló és milyen volt a választói aktivitás.

Deményné Kertész Krisztina, a választási iroda informatikai vezetője a választási informatikai rendszer működéséről szólva elmondta: most először "szavazóköri mélységig" teszik közzé az adatokat az interneten. Az átláthatóság és a biztonság érdekében a számítógépes rendszerben minden tranzakciót naplóznak és minden adatállapotot megőriznek.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke szerint az elmúlt három hónapban a testület 12 állásfoglalást és 4 közleményt adott ki. Az OVB 107 kifogást bírált el, a határozatok negyede a Legfelsőbb Bíróság elé került, amelyek csupán egy esetben változatta meg a testület döntését. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, előzetesen 300 újságíró kérte akkreditációját az Országos Választási Központba, ahol 160 külföldi megfigyelő, újságíró is jelen lesz.

Első választóként körülbelül 200 000 fiatal élhet majd választási jogával - hangzott el. A sajtótájékoztató végén Rytkó Emília átadta az első választók számára kiírt esszé- és kvízpályázat nyerteseinek járó jutalmakat. A választás előkészítésére összesen 6,6 milliárd forintot használhattak fel 72 nap alatt a szervezők.