Vágólapra másolva!
A vízbe menekülnek az elöntött gemenci erdő vadjai a környéken megjelent nézelődő, fényképező emberek elől. A víz viszont olyan hideg, hogy ezután szinte semmi esélyük a túlélésre. Egyelőre nem tudni, hogy a vadak közül mennyi pusztult el, az árvíz a fiatal vaddisznókat veszélyezteti leginkább. Az elöntött dunakeszi kutyamenhely állatai közül viszont sok kutya gazdára talált.
Vágólapra másolva!

Korainak tartja a gemenci erdőben elhullott állatok számának becslését a
Duna-Dráva Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője. Varga Zsolt az [origo]-nak elmondta, hogy az ár teljes visszahúzódásakor derül majd csak ki, hogy hány állat hullott el. A legnagyobb veszteség feltehetőleg a vaddisznóállományt éri, ugyanis mindig tél végén születnek kismalacok és a fiatal állatok valószínűleg nem élik túl az árvizet.

Az erdőben ugyanakkor nagyon sok olyan állat él, amelyik jól alkalmazkodik ahhoz, hogy az ártér bizonyos időközönként víz alá kerül. "A vadmacskák felmenekültek a magas fákra, és tömegesen függnek az ágakon a csigák is" - mondta a nemzeti park munkatársa. A védett fajok közül a fekete gólya és a réti sas sincs veszélyben.

A vaddisznók és a szarvasok mesterségesen kialakított vadmentő dombokra menekülhetnek, a mostani árvíz azonban ezeknek a magaslatoknak egy részét is belepte. Veszélyt jelentenek a vadak számára a nézelődő, fényképező emberek is, ugyanis az állatok a vízbe menekülnek az emberek elől. A víz viszont nagyon hideg, mindössze 6 fokos, az oda menekülő állatok megbetegszenek - mondta a Duna-Dráva Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője. Ezért az erdőben dolgozó szakembereknek most az egyik fő feladata, hogy távol tartsák az elöntött erdőtől a nézelődő embereket.

Az elöntött dunakeszi menhelyen élő kutyák közül viszont egynek sem esett baja az árvíz miatt, sőt, néhány kutya gazdára talált. A menhelyen összesen 78 kutya volt az árvíz kezdetekor és majdnem mindegyiket sikerült ideiglenes befogadónál elhelyezni. Négy kutya maradt a telephelyen, de őket is biztonságba helyezték. "Több ideiglenes befogadó jelezte telefonon, hogy nem is hozza vissza a kutyát, mert úgy megszerette néhány nap alatt" - mondta az [origo]-nak Pongóné Halik Györgyi, a menhely vezetője. A dunakeszi menhelyen szombaton takarítónapot tartanak, az ideiglenesen befogadott kutyákat pedig jövő hét elején lehet visszavinni.

Tiefenthaler Eszter