Panaszkodtak a külföldön szavazó magyarok

Vágólapra másolva!
A külföldön szavazó magyarok sokat panaszkodtak a bonyolult és hosszú választási procedúra miatt. A választási iroda vezetője szerint erről nem a munkatársaik, hanem a törvény tehet.
Vágólapra másolva!

Nem tudott mindenki szavazni a külképviseleteken, aki szeretett volna, de erről nem a választási irodák munkatársai, hanem a törvény tehet - derült ki az Országos Választási Iroda (OVI) sajtótájékoztatóján. Rytkó Emília elmondta: a 8112 külföldön névjegyzékbe vett szavazóból 6849 adta le végül voksát, de néhány helyen előfordult, hogy későn érkezett, ezért nem jutott be mindenki, például Londonban és New Yorkban.

Az OVI vezetője szerint ami a "nulladik" fordulóban megtehető volt, megtették, de "nem a választási eljárás gyöngyszeme a külképviseleti szavazások rendje". Eddig még nem érkezett panasz az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), de a választási irodák munkatársai közül többen is jelezték, hogy a szavazók egy része nem értette, illetve nehezményezte a hosszú procedúrát, a nyilatkozat kitöltését, a kis és nagy borítékok használatát - mondta Rytkó Emília. Hozzátette: a világban már jól bevált módszernek számít az elektronikus szavazáson, de ezen a jogalkotóknak kellene elgondolkodniuk.

A második fordulóra készülve az OVI megkéri a nagykövetségeket, hogy a helyi médiában és más módon is jelezzék a magyar választóknak, hogy idejében menjenek el szavazni, s bár most sem a munkatársak számán múlott a zökkenőmentesség, ha kell, küldenek még ki embereket a külképviseletekre - közölte Ryttkó Emília.

A lezárt urnákat kézipoggyászként hozzák magukkal a választási irodák munkatársai legkésőbb április 6-án éjfélig. Elsőként, hétfőn hajnalban, Nairobiból és Krakkóból érkeztek meg a dobozok. Az urnákat külön helyiségben tárolják, majd pénteken az OVB munkatársai bontják fel, s ekkor derül ki, hogy melyik választókerületekhez kerülnek a szavazólapok. Az érintett választókerületi bizottsági elnökök szombaton veszik át a borítékokat, amelyeket vasárnap este 7-kor, a szavazás végén hozzákevernek a szavazókör voksaihoz - ismertette a menetrendet az OVI vezetője.

A legtöbb magyar egyébként Londonban, New Yorkban, Brüsszelben és Münchenben szavazott. Voltak olyan városok is, ahol viszont csupán néhányan szavaztak. Tripoliban például egyetlen magyar jelentkezett be, s miután ő kora reggel elment szavazni, a 6-kor kezdődött szavazás 9-re már le is zárult 100 százalékos részvétel mellett.

Nagy Szilvia