A párthívek szerint jól is jöhetne egy bomba

Vágólapra másolva!
A választók szerint több szavazatra számíthat az a párt, amelyik hétvégi nagygyűlésén esetleg valóban terrorakciót hajtanak végre - derül ki a Gallup Intézet által készített felmérésből. A pártok egyelőre titkolják a gyűlések programját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogjáról annyi derül ki: az MSZP gyűlésén rajta kívül Szili Katalin házelnök és Hiller István pártelnök is beszédet mond. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a szombati napos idő vasárnapra várhatóan esősbe fordul.
Vágólapra másolva!

Az állítólagos robbantásos fenyegetésről szóló miniszterelnöki bejelentés és az azt követő hírek elbizonytalanították azoknak egy részét, akik eredetileg szerettek volna részt venni a Fidesz és az MSZP hétvégi nagygyűlésén - derül ki a Gallup Intézet által készített közvélemény-kutatásból. A programon való részvételüket korábban tervező szocialista szimpatizánsok 29 százaléka már nem ígéri biztosra, hogy ott lesz az MSZP rendezvényén, míg ugyanez az arány a Fidesz esetében 36 százalék. A magukat szocialista szavazónak vallók 8 százaléka, míg a fideszesek 13 százaléka biztosra mondta, hogy nem megy el - írja a Gallup.

A felmérésben megkérdezettek 43 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentése az állítólagos bombáról azt a célt szolgálta, hogy eltántorítsa a részvételtől a pártok szimpatizánsait. Bár a megkérdezettek 39 százaléka nem ért egyet ezzel, még a magukat MSZP-s szavazónak mondók 40 százaléka is úgy vélte, hogy a miniszterelnök bejelentésének célja lehetett az elbizonytalanítás.

Orbán a családokat is hívja

Orbán Viktor szerint a hétvégi pártrendezvények kapcsán a legfontosabb, hogy Magyarországon senkinek ne kelljen félnie. Felszólította a kormányt, hogy "legyen megfontolt, ötletek helyett hozzon határozott döntéseket". Kijelentette, hogy személyesen is elvárja a rendőrségtől, hogy szavatolja mindenki személyes biztonságát. "Senkinek nem kell félnie... nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat" - fogalmazott. Orbán arra buzdított mindenkit, hogy valamelyik párt rendezvényén vegyen részt akkor is, ha eddig nem tervezte, sőt a résztvevők hozzák el családjaikat is, ő is így fog tenni - mondta a felesége és három gyereke jelenlétében tartott sajtótájékoztatón.

Szombaton lesz jobb idő

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az [origo]-nak azt mondták: szombaton (az MSZP gyűlése idején) napos idő várható, ami vasárnapra (amikor a Fidesz tartja rendezvényét) elromlik, eshet is ekkor. A Gallup felmérése szerint ugyanakkor a Fidesz több résztvevőt várhat nagygyűlésére. Az intézet megjegyzi, bizonytalan ugyan az előrejelzés pontossága, de a budapesti fideszesek körében meghaladja az egyharmadot a biztos résztvevők aránya, míg az MSZP-nél ugyanez 14 százalék. A Gallup százezres nagyságú tömeget vár mindkét rendezvényre.

A Gallup arról is megkérdezte az embereket, hogy milyen módon befolyásolhatja a választások eredményét, ha valóban terrorcselekményt hajtanának végre valamelyik nagygyűlésen. "A táborok szerint egy ilyen merénylet leginkább a saját pártjuk előnyére és a rivális hátrányára válna" - írja a Gallup, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy egy ilyen esemény megjósolhatatlan következményekkel járna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken délután kezdi meg az MSZP-s felvonulás és gyűlés területének átvizsgálását. Schön Péter, a BRFK szóvivője szerint a rendőrség a "szükséges létszámmal" kezdi meg a rendezvények helyszíneinek átvizsgálását, a területeket pedig folyamatosan adják át a gyűlések lebonyolítását végző szervezőknek. A szükséges rendőri feladatokat emellett a rendezvények idején is ellátják. Schön elmondta, hogy az előkészületek előírásszerűen, a más hasonló esetekben megszokott módon történnek, ugyanakkor a rendezvényekre vonatkozó minden információt - azaz a felmerült fenyegetéseket is - figyelembe veszik.

Megint előz a Gyurcsány-blog

Az [origo] szerette volna megtudni, hogy milyen programmal készülnek a pártok a hétvégére, egyelőre azonban mind az MSZP, mind a Fidesz titkolja a gyűlésén fellépők és felszólalók névsorát. A Fidesz sajtóosztályán azt ígérték, hogy délután közlik a részletes programot, bár Orbán Viktor délután sajtótájékoztatót tart a gyűlésről.

Az MSZP-nél is későbbi időpontra ígértek választ. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogján azonban olvashatók információk a szombati MSZP-s gyűlésről. "Szili Kati, Hiller István és én is mondok egy rövid beszédet, én fogom zárni a sort" - írja Gyurcsány, majd részvételre buzdít mindenkit.