Harmadfokú készültség a Hernádon

Vágólapra másolva!
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtök este az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a Hernád mentén - jelentette be az igazgatóság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A folyó felső szakaszairól érkező árhullámok egyre magasabb szinteket értek el és a betorkolló kisvízfolyások is jelentős vízmennyiséget szállítanak. A Hernád Hidasnémetinél az elsődleges számítások szerint 360 centiméter körül tetőzik pénteken, a folyó alsó szakaszán Gesztelynél 380 centiméter várható - közölte Csont Csaba. Hozzátette: az előrejelzett vízállások a harmadfokú készültségi szint fölötti vízszinteket jelentenek, ezek a vízszintek - az eddigi számítások szerint - 60-80 centiméterrel maradnak el a 2004. évi eddigi legnagyobb árvíz szintjétől. Hidasnémetinél a tetőzést követően tartósabban a harmadfokú készültségi szint felett maradhat a folyó - mondta.

Beszámolt arról, hogy a Hernád mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki. "Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem készült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti" - hívta fel a figyelmet.

A nyílt ártéri területeken található települések védésére - Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs - községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata.

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elöntheti, így például vízátfolyásra, elöntött útszakaszra számíthatnak a Novajidrány-Vizsoly, az Ináncs-Hernádszentandrás-Pere, a Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs, a Sajólád-Bőcs, a Köröm-Girincs, és a Sajóörs-Kesznyéten közötti utakon.

Az ÉKÖVÍZIG a kezelésében lévő elsőrendű árvízvédelmi vonalakon folytatott védekezési munkákon túl a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottságon keresztül az önkormányzatok részére szakmai segítséget nyújt.

"A levonuló árhullámról előzetesen tájékoztattuk az illetékes megyei szervezeteket, a körtöltéssel rendelkező, illetve nyílt ártéri települések önkormányzatait, valamint a nyílt ártéri területeken lévő közutakat kezelő társaságot is" - jegyezte meg Csont Csaba.