Rózsi könnyei és a megénekelt sztráda

Vágólapra másolva!
Hiteltelen "óóó" kiáltások, rossz emlékű szintihangzás, értelmetlen, illetve pongyola szövegek - az [origo] által megkérdezett zenei és nyelvész szakértők ehhez hasonló jelzőkkel illették a Fidesz és az MSZP párthimnuszait. Pedig a két párt láthatóan büszke a dalokra: az IGEN című szocialista himnuszt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elénekelte, "A Föld könnyei"-ért pedig Orbán Viktor Fidesz-elnök személyesen mondott köszönetet a szerzőnek, Demjén Ferencnek.
Vágólapra másolva!

"Az ellenzék fütyül, mi énekelünk" - olvasható az MSZP honlapján beharangozásképpen, ahonnan két különféle méretben is letölthető az IGEN! című kampánydal, amelyet az Operettszínház fiatal művészei énekelnek. Az, hogy név szerint kik, nem publikus. A párt szóvivője inkább a dal pozitív töltetére hívta fel az [origo] figyelmét, Nyakó István szerint "még gondolati szinten sem" az ellenfél elleni buzdításról szól a nótájuk.

Kérdésünkre, hogy akkor miről, azt válaszolta: "Közösségformáló ereje van, az együvé tartozást szimbolizálja. Ráadásul szerintem fülbemászó is, olyan mint egy igazi sláger" - mondta Nyakó, aki érdeklődésünkre elmondta, Gyurcsány Ferencnek is nagy kedvence a dal. "A kormányfő annyira szereti, hogy már nyilvánosan is elénekelte egy miskolci kampányeseményen" - közölte az egyébként miskolci Nyakó István.

A Föld könnyei című Fidesz-himnuszt egy Gyurcsánynál ismertebb énekes, Demjén Ferenc adta elő a párt vasárnapi kongresszusán. "Igazából már elkezdtem írni a dalt, amikor megkeresett a Fidesz a felkéréssel, hogy segítsek. Örömmel mondtam igent" - mondta el a zenész az [origo]-nak. Az egyszerűen Rózsiként is ismert művész a pártbeli fogadtatásról azt mondta, "meghallgatták, és azt mondták, hogy nekik tökéletesen megfelel".

Kérdésünkre, hogy mit szimbolizál a szám, azt felelte: "A nóta szövege egyértelmű, változás kell." A mostani választás nem csak a holnapról, hanem a holnaputánról is szól - mondta Rózsi, aki szerint ezt szimbolizálja a szöveg. Elmondása szerint az utólag párthimnusszá előlépő dalhoz nem kapott semmiféle instrukciókat a párt kommunikációs szakembereitől. "Orbán Viktor utólag megköszönte, és sokan mások is, a nagygyűlésen és az utcán is" - jegyezte meg Demjén.

Éneklő közönség, semleges hangzásvilág

Megkértük az [origo] Zene rovatának vezetőjét, véleményezze a két pártdalt. Inkei Bence szerint a választási kampányra írt dalok ritkán válnak híressé a zenei relevanciájukról, vagyis "érdemes az ilyen szerzeményekhez eleve lejjebb vitt igényküszöbbel közelíteni". Így a felkészült hallgatót túl nagy meglepetés nem érheti, hiszen hall két tipikusnak mondható kampánydalt, a műfaj minden jellemzőjével: nagyívű, pátoszos szöveggel, közönség-énekeltető refrénekkel - sőt kiállásokkal is - és kellően semleges hangzásvilággal - mondja a rovatvezető, aki szerint így a dal tizennyolctól hetvenig bárkinek belemászhat a fülébe.

Inkei Bence szerint a Fidesz semmit sem bízott a véletlenre, és egy igazi nagyágyút dobott be Demjén Ferenc személyében. A két dal között talán pont ez jelenti az igazi különbséget: Rózsi rutinból hozza a V'Moto-Rock utáni szólókorszakának stílusvilágát, helyenként kicsit túlságosan is korhűen - mondja a zenei szerkesztő, aki példaként hozza a kezdés steril szintihangzását, amely szerinte megszólalásig idézi a nyolcvanas évek rossz emlékű második felét. Ennek ellenére Demjén Rózsi a patetikus és helyenként hatásvadász szöveget úgy tudja énekelni, hogy a hallgató pillanatokra még el is felejtheti, hogy egy párt választási kampányhimnuszáról van szó, és ez igazából nem kis dolog - állítja a rovatvezető.

A szerkesztő szerint ez utóbbi hatást nem sikerült elérnie az MSZP kampánydalának. Az énekesek karakter nélküli, modoros előadásmódja legfeljebb reklámokból lehet ismerős, és közülük a női hang kimondottan bosszantó - véli a rovatvezető, pedig szerinte épp ez lehetett volna az MSZP fő fegyvere a maszkulin Fidesz-dallal szemben. Amíg azonban a női hang a refrénben még csak-csak elmegy, magában már melléfogásnak tűnik, és az erőltetett, felesleges "óóó" kiáltások végképp hiteltelenek - teszi hozzá. Mint mondja, a szocialista dalban a refrénnek ("Magyarország, Magyarország, Gyere bátran, Magyarország") szimplán nincs értelme, igaz, elég sokszor hangzik el a dalban ahhoz, hogy még a botfülűek is elsőre megjegyezhessék. Inkei szerint ebből szempontból tehát lehet, hogy ez lesz a sikeresebb a kettő közül.