Kormányprogrammá tennék a gyerekszegénység elleni tervet

Vágólapra másolva!
Már az új parlamenti felállás kialakulása utáni első három hónapban kormányprogramot készíttetne Gyurcsány Ferenc a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program alapján. A terv kidolgozásáért Ferge Zsuzsa akadémikus felelt, aki több száz szakember, civil és gyerek segítségével 25 évre szóló programot alkotott.
Vágólapra másolva!

"Úgy tűnik, hogy talán ebből lesz valami" - nyugtázta Ferge Zsuzsa akadémikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédét a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program keddi szakmai bemutatóján.

Gyurcsány kijelentette, hogy kormányprogramot kell alkotni a gyermekszegénység ellen kidolgozott tervből, ez pedig a kormányalakítást követő, első három hónap feladata lesz. Gyurcsány Ferenc októberben kérte fel a program kidolgozására Ferge Zsuzsát. A terv jelenlegi, még nem végleges változa több száz szakember, civil és gyerek segítségével készült el. A szociológus professzor hangsúlyozta, hogy munkájuk eddig szigorúan szakmai jellegű volt, a kormányfő most először nyilvánított véleményt róla.

"Nem vette eddig senki a bátorságot vagy a fáradságot, hogy szembenézzen az egyik legnagyobb és legáltalánosabb társadalmi problémával: a terjedő és mélyülő szegénységgel" - kezdte hozzászólását Gyurcsány. A miniszterelnök arról beszélt, hogyan lehet összebékíteni a versenyképességet és a szociális igazságosságot. Felhívta a a figyelmet arra, hogy a szegénység nem a piacgazdaságból fakad, már a nyolcvanas évek első harmadában megjelent a két legjelentősebb negatív folyamat: a társadalmi különbségek növekedése, és az egyenlőt- lenségek újratermelődése az oktatási rendszer közvetítésével.

A 25 évre szóló generációs program első lépéseként a szakemberek megfogalmaztak egy hároméves, rövidtávú tervet is. Ez a szegénység mélységét hivatott csökkenteni, döntően szociálpolitikai eszközökkel, többek között az ingyenes étkeztetés kiszélesítésével, a családi pótlék összegének rendszeres emelésével. A hosszú távú program a szegénység kiterjedtségét próbálja mérsékelni, ehhez viszont Gyurcsány Ferenc szerint már nem elég a szociálpolitika, képzésre és munkahely-teremtésre is szükség lesz. "Korlátozott erőforrások mellett, azt kell nézni, hogy hol, milyen társadalmi befektetésnek van a legnagyobb haszna" - magyarázta meg a miniszterelnök, miért éppen a gyermekszegénység ellen kell elsőként felvenni a harcot. A kormányfő gyorsan hozzátette, hogy e kijelentés ellenére természetesen "nem haszonban méri a szociálpolitikát".

A tervhez költségbecslés is készült már, amely hamarosan részleteiben is olvasható lesz a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program honlapján. Ferge Zsuzsa kedden 80 milliárd forintos pénzszükségletről beszélt. Az akadémikus elmondta, hogy a tervezés során a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan lehet a kevés pénzt elosztani úgy, "hogy annak értelme is legyen".

"Nem jó az, hogy egy iskolában az egyik gyerek ingyen eszik, a másik meg pénzért" - jegyezte meg a szociológus professzor. Ferge Zsuzsa korábbi nyilatkozataiban azzal indokolta a rászorultsági rendszer fokozatos megszüntetésének szükségességét, hogy a papíron feltüntetett anyagi helyzet sokszor nem fedi a valóságot, ennek ellenőrzése pedig az adminisztráció miatt több pénzt vinne el, mintha minden gyerek megkapná az adott juttatást. Azt is nehéz megállapítani, hogy mekkora jövedelem alatt számít valaki szegénynek: akinek csak kevéssel van többje a meghúzott határnál, az valójában ugyanúgy rászorulónak mondható. A módszer Finnországban már bevált, Európában ott a legalacsonyabb a szegény gyerekek aránya.

A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programon további egy éven át dolgoznak majd a szakértők, ezalatt pontosítják, részletesebbé teszik a tervet. Ferge Zsuzsa szerint a munkájukat nehezíti, hogy az ország statisztikai adatokkal való ellátottsága meglehetősen rossz, egyetlen adat sincs például arról, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkező szülők gyermekei tudnak enni az iskolákban.

Janecskó Kata