Korai óvodával a gyerekszegénység ellen

Vágólapra másolva!
Jobban védené az otthonokat, több óvodát létesítene, lejjebb vinné az óvodás korhatárt, és kiigazítaná a családtámogatásokat a gyerekszegénység-ellenes kormányprogram - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Sürgősnek nyilvánítja a lakhatás és az étkezés biztosítását, a korai fejlesztést, illetve a kiemelt anyagi és szociális támogatást a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program - írja a Népszabadság. A lap szerint a program előírja, hogy évente legalább egyszer kötelezően tíz százalékkal emeljék a családi pótlékokat a szegénységgel fenyegetett, és a három- vagy több gyermeket nevelő családoknál, vagy a gyermeküket egyedül nevelőknél.

A program szerint magasabb bérpótlási rátával határoznák meg a járadékot és a segélyt a gyermeket nevelő álláskereső szülőknek. Ahol pedig a munkanélküliség az átlagosnak legalább kétszerese, a támogatott munkakeresési időt ötven százalékkal meghosszabbítaná.

A program a szegénytelepek felszámolásával, a csőd-, illetve adósságkezelés átalakításával, illetve a fekete lakáspiac "kifehérítésével" küzdene az ellen, hogy jelenleg a gyermekek tíz százaléka víz és áram nélküli otthonokban lakik.

Ferge Zsuzsa, a program vezetésével megbízott szakember szerint nem csak életveszély esetén kell kimondani, hanem a gyermekek számára minden körülmények között biztosítani kell a lakáshoz való jogot. A szociológus úgy véli, a lakbérszabályozás és -támogatás rendszerének átgondolásával meg lehetne szüntetni a lakásokat bérbe adó magántulajdonosok és önkormányzatok önkényeskedéseit.

A program kimondja: negyven fő felett helyben kell megoldani az oktatást az alsósok esetében, a kisebb településeken pedig iskolabuszokkal és közlekedési támogatással kell megkönnyíteni a tanulók dolgát. Óvodások esetében már húsz gyermek is elég lenne, hogy óvodát tartsanak fenn. Az ingyenes vagy kiemelt utazási támogatást kismamák, fogyatékos gyermeket nevelők, a nagycsaládosok is megkapják.

A hátrányok csökkentését célozza a korai képességfejlesztés kiterjesztése. Ezzel segítenék, hogy fokozatosan csökkentenék az óvodai létszámot, ahol pedig nincs óvoda vagy bölcsőde, ott játszóházat létesítését írja elő a program. Azt is javasolja, hogy az óvodai ellátás ötéves kor helyett már négyéves kortól járjon, és a szülők munkaidejéhez igazítanák a nyitvatartási időt. A program minden óvodás és bölcsődés számára ingyenessé teszi az étkezést, a gyermekjóléti szolgálatokat pedig mobil szolgáltatásokkal teszi jobban elérhetővé - derül ki a Népszabadság írásából.