Szili: senki nem vonhatja kétségbe a kitüntetetteket

Vágólapra másolva!
Ha egy közösség valakit oda emel, hogy az államtól elismerést kapjon, akkor nincs joga és lehetősége egyetlen közjogi funkciót betöltő embernek sem ezt kétségbe vonni - mondta egy szombat reggeli televíziós műsorban Szili Katalin, aki arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta ez volt a legtermékenyebb parlamenti ciklus.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin nem kívánt személyes kritikát megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy Sólyom László államfő és Fekete János, valamint Gyurcsány Ferenc és Szabad György, nem fogott egymással kezet március 15-ei díjátadó ünnepségen. Véleménye szerint azonban ha egy közösség valakit oda emel, hogy a Magyar Köztársaságtól elismerést kapjon, akkor nincs joga és lehetősége egyetlen közjogi funkciót betöltő embernek sem ezt kétségbe vonni.

Ilyenkor az ember a közösség nevében jár el - mondta Szili, majd hozzátette: akik átveszik a kitüntetést, azok szintén egy közösségtől veszik át azt a díjat. "Ha ezen a szinten ilyen történik, akkor mit várunk el a végeken?" - tette fel a kérdést az Országgyűlés elnöke.

Szili arról is beszélt, hogy a rendszerváltozás óta ez volt a legtermékenyebb ciklus, több mint ezer törvényt és országgyűlési határozatot alkotott az Országgyűlés. Négy év alatt több mint tízezer írásbeli kérdés érkezett a kormányhoz, és ötven százalékkal több bizottsági ülés volt, mint az előző ciklusban - mondta az Országgyűlés elnöke, aki szerint "talán a rendszerváltás óta legnagyobbak voltak az ellentétek" a négyéves házelnöki munkája alatt. Szili elmondta: tevékenysége befejeztével szeretne mindent úgy az asztalra tenni, hogy rögtön döntési helyzetben legyen a következő parlament.