Orbán válságba sodorta a jobboldalt az MDF szerint

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint Orbán Viktor válságos helyzetbe sodorta a magyar jobboldalt. A pártelnök az MDF szombati országos választmányi ülésén beszélt erről. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője az elhangzottakra reagálva kijelentette: pártja továbbra is az MDF-fel közösen szeretné megnyerni a 2006-os parlamenti választást.
Vágólapra másolva!

"Korábban a baloldal volt válságban néhány évig, ma a jobboldal van ugyanebben az elkeserítő helyzetben. Ezért egy személyben Orbán Viktor a felelős" - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton Budapesten.

Az MDF-re hárul ma az a feladat, hogy a "darabjaiban heverő jobboldalból" egy valódi, korszerű, európai értelemben vett konzervatív pártot hozzon létre - fejtette ki a pártelnök az MDF országos választmányi ülésén.

"Legyen 2006 a megszilárdulás, 2010 pedig a győzelem éve" - mondta Dávid Ibolya. A pártelnök hangsúlyozta: az MDF mind a baloldali, mind a jobboldali politika létjogosultságát fontosnak tartja, és elutasítja az egymás megsemmisítésére törekvő politikai stílust.

Dávid Ibolya szerint az MSZP és a Fidesz irreális ígéreteket fogalmaz meg, amelyek "beszélő viszonyban sincsenek" a valósággal, a költségvetés helyzetével, az MDF ezzel szemben felelős, felnőtt politikát hirdet.

"Az ígéretlicitbe azért hajszolja egymást a két nagy párt, mert félnek attól, hogy a nagyobb ígéret révén a másik politikai erő szerzi meg a hatalmat, azonban tévednek, a magyar választók ugyanis nem gyermekek" - tette hozzá.

A pártelnök kijelentette, hogy a Fidesz és az MSZP egyaránt baloldali politikát képvisel, és hasonlóak az általuk felkínált alternatívák. "Sem az MSZP, sem a Fidesz nem elég bátor a komoly és gyökeres reformok megvalósításához" - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya elmondta: az MDF olyan államot szeretne, amelyben az emberek az öngondoskodásra, saját munkájuk eredményességére építenek, és sikerüknek nem gátlója, hanem támogatója az állam, amely a megtakarításra ösztönzi a polgárokat. Katona Kálmán választmányi elnök az ülés elején közölte: az MDF 165 egyéni választókerületben tud jelöltet állítani.

A Fidesz még mindig az MDF-fel közösen képzeli el a kormányváltást

Fotó: MTI
Deutsch-Für Tamás

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője Dávid Ibolya szavaira reagálva elmondta az MTI-nek, hogy pártja továbbra is az MDF-fel közösen szeretné megnyerni a 2006-os parlamenti választást. "Közösen szeretnénk sikert elérni, közösen szeretnénk a jelenlegi kormányt leváltani" - tette hozzá.

Deutsch szerint pártja a választást megelőző években végig világossá tette, hogy a Fidesz kész lett volna az 1998-as és a 2002-es években hasonlóan közös választási indulásra az MDF-fel. "Az MDF azonban az önálló indulás mellett döntött" - jegyezte meg. Véleménye szerint az MDF "részben kudarcot vallott", mert úgy tűnik, nem tudott minden egyéni választókörzetben jelöltet állítani.

"Az MDF ahogy eddig, úgy a jövőben is a Fidesz stratégiai szövetségese" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás arra válaszolva, hogy ha a választások után az MDF bejut a parlamentbe, a Fidesz újból az MDF-fel képzeli-e el a kormányzást.