Nem készül koalícióra az MDF

Vágólapra másolva!
Kampánynyitó nagygyűlést tartott szombaton az MDF. Boross Péter bejelentette, hogy Dávid Ibolya lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. Dávid azt mondta, nem kötnek koalíciót sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel. A kampánynyitón kemény kritkát kapott korábbi szövetségesétől a Fidesz. Dávid Ibolya szerint "ha hatalomról van szó, a Fidesznek semmi sem drága." Kiderült az is: az MDF magát tartja az egyetlen jobboldali pártnak, programja középpontjában a középosztály képviselete szerepel. A nagygyűlésen a politikai beszédeket zenés betétekkel lazították, még Dávid Ibolya is hegedült egy kicsit az egyik fellépő művésszel.
Vágólapra másolva!

Kampánynyitó gyűlést tartott szombaton az MDF a Thália Színházban. A politikusok beszédei közötti időben zenés betétekkel próbálták oldani a hangulatot: Benkő László Omega-számok feldolgozott változatait adta elő zenekarával, majd később Mága Zoltán hegedűlt. Mága még Dávid Ibolyával is mókázott egy kicsit, lement hozzá a színpadról és közösen hegedültek egy kicsit. A gyűlés végén pedig piros, fehér és zöld színű, MDF-logós lufikat engedtek a közönségre. A leglelkesebben Pusztai Erzsébet dobálta a lufikat, többször felállt, hogy könnyebben elérje a léggömböket, de Herényi Károly is nagy lendülettel terelgette a lufikat.

A kampánynyitó nagygyűlésen Boross Péter volt miniszterelnök jelentette be, hogy az MDF külön miniszterelnök-jelöltet állít, Dávid Ibolya személyében. Mint Boross elmondta, ez a döntés üzenetértékű: az MDF önállóságát jelzi. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tekintenek el a pillanatnyi realitásoktól, de mint mondta, a párt szándéka, hogy idővel, amikor ezt lehet, kézbe vegye az ország kormányzását.

Dávid Ibolya azzal kezdte felszólalását: "higgyünk egymásban, higgyünk az igazságban és át fogunk menni a betonfalon". Beszéde nagy részében, ahogyan a többi felszólaló is, a két nagy pártot, az MSZP-t és a Fideszt bírálta, mert szerinte felelőtlenül ígérgetnek a kampányban. Kiderült az is a nagygyűlésen, hogy az MDF nem köt koalíciót sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel. Dávid Ibolya azt mondta, az MSZP baloldali utódpárt, ez két ok, ami miatt nem lépnek koalícióra velük.

A Fideszről szólva azt mondta, a párt nagyon megváltozott az utóbbi időben , a Kádár-korszak iránti nosztalgiára játszik, erkölcseiben szegényebb lett. Utalt arra, hogy nem először változtatott politikáján a Fidesz, korábban liberálisból lett jobboldali, most pedig szerinte már baloldalivá vált. Dávid szerint ma az MDF két szocialista párt közül választhatna koalíciós partnert, ezért azt mondta, nem készülnek koalícióra.

Dávid Ibolya beszélt arról is, hogy Bagó Zoltán időközben visszaléptetett fideszes jelölt megfenyegette Romsics Imre MDF-es jelöltet. Azt mondta, a párton belül gyors vizsgálatot rendeltek el és kiderült, hogy több tucat hasonló eset fordult elő, amikor fenyegetéssel, vagy szép ígéretekkel megpróbálták rávenni az MDF-eseket arra, hogy lépjenek vissza. Dávid szerint az összes megkeresésben közös vonás, hogy felülről utasították az akcióra a fideszeseket.

Dávid azt mondta, a Fidesz számára az MDF puszta létezése is bosszantó. Ha hatalomról van szó, a Fidesznek semmi sem drága. Egy valamiben azonban következetes a Fidesz: a munka otthon, biztonság hármas jelszóval kampányolnak, és ebben a három dologban fenyegették meg az MDF jelöltjeit is. Ez az a politika, amit polgárinak nem lehet nevezni, erre Magyarországnak nincs szüksége - mondta Dávid.

Hozzátette: óriási veszélyt jelent a kétpártrendszer, az MSZP és a Fidesz azért gyűlöli egymást, mert ha egymásra néznek, magukat látják. Szerinte a kétpártrendszer a korrupció melegágya. Dávid szerint a nagy pártokkal szemben az MDF őszinte és tisztességes, nem ígérget felelőtlenül.

Pártja programájról azt mondta: a középosztályt erősítenék, bevezetnék az egységes, 18 százalékos személyi jövedelemadót, eltörölnék a "haláladót", rendbe tennék a költségvetést, hogy 2010-ben be lehessen vezetni az eurót. Hozzátette a pártelnök: az MDF kiáll az ésszerű privatizáció mellett, és a Tiszta Kezek Hivatala létrehozásával a korrupció ellen küzdene. Emellett lehetővé tennék, hogy a nők válasszanak: teljes, vagy részmunkaidőben akarnak dolgozni, így egyensúlyt találhatnak család és karrier között. Dávid szerint ugyanis az nem perspektíva, hogy Magyarország a szinglik országa legyen.

Herényi Károly, a párt kampányfőnöke is felszólalt, azt mondta, Magyarországot a baloldali eszmék uralják, egyedül az MDF vállalja nyíltan jobboldaliságát - közölte. Úgy vélte, a mostani a leghazugabb kampány, "mert olyan még nem volt, hogy a lényegi kérdésekről szót sem ejtenek". Ilyen fontos, de a kampányból kimaradt kérdés szerinte a konvergenciaprogram, amit szeptemeberig el kellene fogadni, mert ez szükséges az euró 2010-es bevezetéséhez. Közölte, hogy abban biztosak lehetünk, hogy a választások után baloldali érzelmű kormánya lesz az országnak, bármelyik párt is nyeri a választásokat.

Az ígéreteket szerinte a nagy pártok a közvélemény-kutatások eredményeihez igazítják, ha valamelyik ígéret nem elég népszerű, másnap már mást mondanak. Szerinte az MDF jobban áll, mint ahogyan azt a közvélemény-kutatások jelzik, de az emberek félnek nyíltan beszélni pártszimpátiájukról, ezért a választások eedménye meglepetést fog okozni - valószínűsítette.