"Igazságpróbát" javasol az MSZP a vitákon

Vágólapra másolva!
Tíz, egyeztetett témakört javasol az MSZP az április 3-ra tervezett négypárti, valamint az április 5-i Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti televíziós vitákra. A szocialista párt "igazságpróbát" is szeretne, vagyis, hogy a vitázók hozhassanak szakértőket, akik jelzik, ha valamelyik résztvevő a KSH adataihoz képest pontatlan számokat hoz fel. Deutsch-Für Tamás szerint a televíziós vita koreográfiájára tett szocialista javaslatot a Fidesznek még végig kell gondolnia.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán, a szocialista párt kommunikációért felelős vezetője szombati sajtótájékoztatóján jelentette be az MSZP által javasolt vita-témákat. Ezek felölelik a bér és nyugdíj, az adó és költségvetés, a gazdaságfejlesztés, az autópálya-építés, az oktatás, az agrár- és vidékfejlesztés, az egészségügy, a közigazgatás és önkormányzatok, a család- és otthontámogatás, valamint a kül- és biztonságpolitika kérdéseit.

A politikus elmondta, hogy a hétfői pártközi egyeztetésen az "igazságpróbát" is képviselni fogják, vagyis, hogy a résztvevő politikusok hozzanak magukkal témakörökben illetékes szakértőket, akik az elhangzottakat számítógépen hasonlítják össze a Központi Statisztikai Hivatal adataival és jelzik, ha valaki pontatlan adatot mondott.

Az MSZP hétfőn javaslatot tesz arra is, hogy megegyezés alapján egy vagy több moderátor vegyen részt a vitákon. A párt teljes nyilvánosságot szeretne: a vitákra tévéstúdiókban kerüljön sor, mind a négy vezető televízió csatorna élőben közvetítse a vitákat, és esetleg erre a kisebb televízió- és rádiótársaságok is lehetőséget kapjanak.

A kommunikációs vezető azzal indokolta sajtótájékoztatójának időpontját, hogy Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt éppen egy hete tett fel kérdést a négy parlamenti párt elnökének a vitákat illetően. Eddig csak Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke adott egyértelmű választ, hogy részt vesz az április 3-i, a négy parlamenti párt listavezetői közötti vitán. Gál J. szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke "egy kérdést kapott és kettőre válaszolt" azzal, hogy elmegy április 3-án, és bejelentette igényét április 5-re is.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője Gál J. Zoltán sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: a miniszterelnöki vitát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kezdeményezte, aki ott lesz április 5-én a miniszterelnök-jelölti vitán. A fideszes politikus szerint Gál J. Zoltánnak a televíziós vita koreográfiájára tett javaslatát a Fidesznek is végig kell gondolnia. Deutsch-Für Tamás hétfőn délelőtt tíz órára, a Parlament kávézóba várja a miniszterelnök-jelöltek megbízottjait, hogy egyeztessenek a vita tartalmáról, koreográfiájáról.