A köztársaságért hív nagygyűlésre Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Miskolcon hívta budapesti gyűlésre Gyurcsány Ferenc azokat, akik aggódnak a köztársaságért. Az MSZP miniszterelnökjelöltje április másodikára hívta a fővárosba híveit. A borsodi megyeszékhelyen tartott beszédében Gyurcsány közölte, "többet nem védekezni akarok Magyarországon, győzni akarok".
Vágólapra másolva!

A köztársaságért aggódókat várja április 2-án Budapestre nagygyűlésre Gyurcsány Ferenc. Ezt több ezer ember előtt, miskolci nagygyűlésén jelentette be a miniszterelnök szombaton. Nem gondoljuk, hogy tizenhat évvel a rendszerváltás után lehet játszani a tisztességünkkel, az önállóságunkkal, a becsületünkkel, demokratikus meggyőződésünkkel, a köztársasággal - mondta Gyurcsány Ferenc. "Nem gondoljuk, és azt mondjuk: állj!" - tette hozzá, miközben szavait vastaps és magasba emelt transzparensek sokasága kísérte. Azt mondjuk, hogy ezt már nem engedjük, azt mondjuk, hogy ez már több, mint a magyar baloldal dolga, ez Magyarország dolga, ez a demokratikus harmadik köztársaságnak az ügye - mondta.

"Éppen ezért április másodikára Budapestre hívom a köztársaság valamennyi barátját, legyen baloldali, vagy legyen másképp gondolkodó, de egy dologban egyetért velünk, abban, hogy Magyarországon ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet, és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni." Ez az első és legfontosabb dolga a következő választáson a Magyar Szocialista Pártnak - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Győzni akarok"

A miniszterelnök azt is mondta: nem engedi megkérdőjelezni, hogy ebben az országban a nyugalom, a tisztesség, a demokrácia kerete a Magyar Köztársaság. "Gyerünk hát demokráciabarátaim, van most dolog tizenhat év után mit megóvni és mit megvédeni (...)" - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje. "Nem engedjük, hogy bárki is játszadozzon a köztársasággal, a harmadik köztársaság alkotmányával".

Magyarországon azoknak kell kormányoznia, akik tudják, hogy a harmadik köztársaságnak most barátokra és védelmezőkre van szüksége, éppen ezért kell április 2-án a köztársaság barátainak Budapestre jönniük - közölte Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, a nyugalom mellett ma az országnak a következő tíz évre programot kell adni, a "felemelkedés és megerősödés programját", amellyel a legjobbak között lehet. Az új Magyarország program arról szól, hogy "aki védekezik, az alul marad. (...) Én többet nem védekezni akarok Magyarországon, győzni akarok".

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az MSZP Fejlődő országot akar

Európa szívében meg kell találni a lehetőségeket, ez pedig a program alapján a modern ipar, a logisztika, az üzleti szolgáltatás és a turizmus - mondta. Szerinte a pénzt beruházásokba kell fektetni, ugyanis elkölteni "egy középszerű jogász" is el tudja.

A járulékok csökkentéséről szólva elmondta: a csökkentéssel nem teremtenek új munkahelyeket, mindez évente 650 milliárd forintba kerülne az országnak - tette hozzá. Kiemelte a nyugdíjrendszer azon hibáit, amely szerint indokolatlan különbségek vannak azonos teljesítményű nyugdíjak és nyugdíjak között. Ezeket "ki kell egyenesíteni, (...) igazságot kell teremteni" - mondta.

Különböző politikák közül lehet választani, de ezek eltérő jövőképet mutatnak. Az MSZP fejlődő országot akar, a másik oldal pedig épp le akarja lassítani például az autópálya építéseket - mondta. A miniszterelnök programismertető beszéde végén színpadra hívta valamennyi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szocialista országgyűlési képviselőjelöltet, akiket tapsvihar fogadott, miközben felhangzott - először az országban Miskolcon - a Magyar Szocialista Párt kampánydala.

Gyurcsány Ferenc szombati körútján délután Bekecsre, majd Szerencsre látogatott, Miskolcon a nagygyűlés után megnézett egy BMX-versenyt, majd Tiszaújvárosba is ellátogatott.