Tűzbe teszi a kezét Lamperth a jelöltjükért

Vágólapra másolva!
Bár a Fidesznek is vannak kisebb rendezvényei a sárvári körzetben, országosan is meghatározó politikusuk egyelőre nem szállt be a helyi kampányba. Az MSZP ugyanakkor próbál erősíteni: a napokban Lamperth Mónika belügyminiszter kereste fel a választókerületet. Látogatása során kiderült, hogy Sárváron nem is olyan könnyű hátteret találni egy tévéinterjúhoz, és hogy a minisztert lufipukkanások sem akadályozzák abban, hogy beszéljen a kistérségekről.
Vágólapra másolva!

Kisebb tömeg várakozik izgatottan a sárvári pártok háza előtt: a belügyminiszter érkezését jelezték. Lamperth Mónika - aki egy napot tölt Vas megyében - egy közeli épületben interjút ad a helyi médiának, azután "végigsétál az utcán és el is megy" - mondja szkeptikusan az egyik várakozó. "Megmutatja magát, hogy törődik Sárvárral" - teszi hozzá. A helyi aktivisták közben MSZP-s szórólapot, karkötőt, öngyújtókat, lufikat osztogatnak a járókelőknek. Néhányan megütköznek azon, hogy a város fideszes polgármestere kocsijával elhajt a pártok háza előtt, de nem áll meg, hogy üdvözölje a hamarosan érkező belügyminisztert.

Amikor Lamperth Mónika - Szabó Lajos, az MSZP helyi jelöltje társaságában - a pártok háza elé ér, csak akkora tömeg várja, hogy mindenkinek kezet tud nyújtani. Ezután biztatni kezdi az összegyűlteket: "2002-ben mintha magasabbra tartották volna a fejüket a másik oldalon. Ma büszkék a baloldali szimpatizánsok is" - mondja, hozzátéve: "abból indulunk ki, hogy nyerni fogunk". "Így van!" - kiabálják válaszul a köré csoportosuló aktivisták. A miniszter Szabó Lajosról, a körzet MSZP-s jelöltjéről is szót ejt: "becsületes, egyenes ember, akár tűzbe teszem érte a kezem". Ezt megerősíti az [origo]-nak az egyik aktivista is, aki lelkesen magyarázza: "a Lajos az egy olyan ember, aki mellé oda kell állni. Szakmailag és emberileg is".

A pártok házának egy részében - amely előtt az MSZP-szimpatizánsok összegyűltek - a helyi Fidesz székel. Az ablakokban Kovács Ferenc Fidesz-jelölt képe, és egy újonnan kirakott felirat: "Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!" Emiatt némi gond akad a háttérrel, amikor Lamperth Mónikával a helyi tévé készít interjút. Eltelik ugyanis egy kis idő, mire sikerül olyan helyet találni, ahol a belügyminiszter mögött, a felvételen az MSZP aktivistái látszanak és nem Kovács Ferenc narancssárga plakátjai. Az interjú után Lamperth Celldömölkre, egy lakossági fórumra siet.

Dobrev Klárára többen voltak kíváncsiak

Celldömölkön nem telik meg teljesen a művelődési központ emelete - jórészt olyanok jönnek el, akik rendszeresen járnak MSZP-s beszélgetésekre, de sokan érkeztek a környékbeli falvakból is: polgármesterek, jegyzők, hivatalnokok. Őket azért érdekli a belügyminiszter, mert a kistérségi társulásokról lesz szó - tudjuk meg. "Olyan ritkán találkoznak az emberek, akiknek egyformák a nézeteik. Itt most szinte csak ismerős arcok vannak, jó így összejönni" - mondja az [origo]-nak egy nő, aki rendszeresen jár Celldömölkön fórumokra, és tervezi azt is, hogy március 8-án Szombathelyre utazik: oda látogat ugyanis Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "Most azért foghíjas a terem, de amikor a Dobrev Klára volt itt, akkor még a lépcsőn is álltak az emberek" - mondja lelkesen.

Amint Lamperth Mónika beszélni kezd a kistérségi programról, hatalmas csattanás ijeszti meg a résztvevőket és a belügyminiszter testőreit, de kiderül: csak egy lufi pukkant szét. "Jól van az, hogy mindenütt saját polgármester és képviselőtestület van a településeken. A kérdés az, hogy kire bízzák a fontos köz-szolgáltatásokat. A kistérségi program célja, hogy a térségek egymást segítve működjenek együtt a közszolgáltatások ellátásában" - folytatja beszédét Lamperth, aki személyes sikerének tekinti a kistérségi programot. Ez egyébként hangsúlyos eleme az MSZP választási programjában leírt vidékpolitikának. "Az a célunk, hogy legyen jó az iskola, legyen jó a szociális ellátás, az út, a járda, a közművek" - sorolja a belügyminiszter.

A beszéd közben többen halkan beszélgetnek, egy idős bácsi pedig időnként elalszik. Vannak azonban, akiket érdekel a kistérségek ügye: a közeli falvak polgármesterei, jegyzői a szabályozás hiányosságait emlegetik, és erről kérdezik a minisztert. "Ésszerű és életszerű, amit mondanak" - reagál Lamperth a felvetésekre, hozzátéve, hogy szívesen fogad minden észrevételt és tapasztalatot, hogy tökéletesítsék a rendszert.

A kistérségek problémái mellett kevésbé szakpolitikai kérdésekre is sor kerül: Lamperth szerint az Orbán-kormány idején demokrácia-deficit volt, mert ritkán ülésezett a parlament. "A mi miniszterelnökünk minden héten elment a parlamentbe" - jelenti ki, nem először dicsérve Gyurcsányt. A választásokkal kapcsolatban végül azt mondja: "Szeretném, ha győznénk, hiszem, hogy győzünk. De ha véletlenül mégsem, az sem élet-halál kérdése". A fórumot Szabó Lajos zárja le egy rögtönzött beszéddel, aki szerint "jobban élünk ma, mint 2002-ben".

Wirth Zsuzsanna