Gyurcsány két nagyobb vitát akar

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint két nagyobb vitát kellene tartani: egyet a négy parlamenti párt listavezetőjével, egyet pedig külön a két nagy párt kormányfőjelöltje számára. Ha a Fidesz belemegy ebbe, akkor az azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor kétszer fog vitázni a nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Két külön miniszterelnök-jelölti vitát javasol Gyurcsány Ferenc, aki szerint előbb a parlamenti pártok listavezetői, majd a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt jelöltjei ütköztetnék programjukat - közölte az MSZP kampányának kommunikációs vezetője kedden.

Gál J. Zoltán szerint "a Fidesz már negyedszer módosította az álláspontját, ezért a vitáról folyó vitát lezárandó, Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezi, hogy április 3-án a parlamenti pártok listavezetőinek négyes vitáját rendezzék meg, majd április 5-én kétoldalú vitára várja a Fidesz majdan megnevezendő miniszterelnök-jelöltjét".

Hétfőn Deutsch-Für Tamás fideszes politikus javasolta, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mellett vegyen részt a televíziós vitában Dávid Ibolya, az MDF miniszterelnök-jelöltje is, de ne hagyják ki az SZDSZ elnökét, Kuncze Gábort sem. A két kisebbik párt elfogadta a kihívást.

Gál J. Zoltán szerint a vitákat a legszélesebb nyilvánosság előtt kell megrendezni, a részletekről való egyeztetésnek pedig akkor jön el az ideje, ha a Fidesz végre megalkotja programját és megnevezi miniszterelnök-jelöltjét - tette hozzá. A Fidesz jövő hétvégén tartja kongresszusát, ahol elfogadják a párt programját, és hivatalosan is kormányfő-jelöltnek választják Orbán Viktort.

Megfontolnak minden javaslatot, ami a baloldalról érkezik, de itt volna az ideje annak, hogy a kormány ne menekülési lehetőséget keressen, hanem egyenesen adjon választ a Fidesz vitasorozatra szóló meghívására - reagált a jobboldali párt szóvivője. Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta, miniszterei hajlandók lennének egy, a múltról szóló vitára az Orbán-Torgyán-kormány minisztereivel, Szijjártó Péter úgy reagált: "az elmúlt napok tapasztalatai alapján valószínűleg a mai napon még két-három verziót is hallhatunk, ami alkalmas arra, hogy tovább húzzák az időt".

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese közölte: Dávid Ibolya elfogadja a meghívást az április 3-ai vitára, ugyanakkor részt kíván venni az április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitán is, mert értelmezhetetlennek tartják a miniszterelnök-jelöltek kétoldalú vitáját.