Almássy Kornél

Vágólapra másolva!
A fiatal politikusgeneráció több más tagjához hasonlóan Almássy Kornél is az egyetemi hallgatói önkormányzatban kezdte bontogatni szárnyait.
Vágólapra másolva!

Önéletrajzának nagy részét is az ezzel kapcsolatos tisztségek és feladatkörök teszik ki. A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának hallgatójaként folyt bele a hallgatói önkormányzat munkájába, ahol aztán vezető szerepre tett szert. 1998-ban lett a kari HÖK elnöke, és ebben a minőségében a gólyabálszervezés mellett részt vett az 1999 nyár eleji árvíz utáni segélyprogram munkálataiban. 2001 és 2003 között a felsőoktatási diákszervezetek csúcsszerve, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke, és így már szorosabb kapcsolatba kerül a nagypolitikával is. Részt vett például a diákhitel konstrukciójának megalkotásában, valamint az ifjúsági törvény kialakításában.

Bár nem képviselő, gyakran hallatja a hangját közügyekben. Diákszervezeti múltjának és korának megfelelően elsősorban oktatási, ifjúsági ügyekben nyilatkozik, igaz, parlamenten kívüli szereplőként ritkán sikerül bekerülnie a híradásokba. Időnként azért át tudja törni a média ingerküszöbét, az úgynevezett kendermagos tüntetések kapcsán például az általa vezetett Ifjúsági Demokrata Fórum kábítószerellenes "epermozgalmat" indított, és a drogfogyasztás tiltására vonatkozó szabályok lazítása ellen szólalt fel.

Az MDF-ben viszonylag rövid idő alatt jutott el magas pozícióba, 2002 februárja óta tagja a párt elnökségének. Más kérdés, hogy az utóbbi években legyengült, a felmérések szerint mindössze néhány százalékos támogatottságú párttal mennyire sikerül majd a nagypolitika élvonalába kerülnie. A 2004-es európai parlamenti választáson a párt listájának ötödik helyére került, ami azt jelentette ugyan, hogy esélye sem volt a mandátumszerzésre, viszont mégiscsak jelzésértékű, hogy olyan régi MDF-eseket is megelőzött, mint Gémesi György vagy Szőke László. Az április országgyűlési választásokon Budapesten, a II. kerületben indul egyéni jelöltként. A sors fintora, hogy a Fidesz jelöltje a kerületben egy volt MDF-es politikus, Balsai István. Almássyt egy nyilatkozata szerint nem aggasztja, hogy Balsai személyében egy kipróbált parlamenti politikussal kell versenyeznie - nem is beszélve az MSZP-s jelöltről -, sőt, ez "külön öröm" számára.

Minden bizonnyal az esetleges választási kudarc sem jelentené számára a világ végét, jelenleg ugyanis két lábon áll, a politikai pálya mellett tudományos ambíciói is vannak. A BME Építőmérnöki Kar út- és vasútépítési tanszékének egyetemi tanársegédje, és azt, hogy ez a munkahely mennyire fontos helyet foglal el életében, az is jelezheti, hogy az MDF honlapján megadott önéletrajzában egyetemi e-mail címét adta meg. Publikációs jegyzékéből egyébként kiderül az is, hogy az útépítésen belül is különös figyelmet fordít a "szemcsés burkolatalapok mechanikai tulajdonságaira", valamint a teherbírás mérésére "1:1 méretű aszfalt próbatesteken".