Döglött disznókkal üzleteltek Hernádcécén

Vágólapra másolva!
Tüdőgyulladásban és mellhártyagyulladásban elhullott sertéseket hoztak forgalomba egy hernádcécei sertéstelep dolgozói - a rendőrség gyanúsa szerint. Egy gyanúsítottak már ki is hallgattak.
Vágólapra másolva!

Betegségben elhullott sertéseket ettek, és értékesítettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcécén. A rendőrség gyanúja szerint az elhullott állatokat a sertéstelep dolgozói hozták ki a telepről. Az encsi rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján.

A rendőrségi nyomozás során megállapították, hogy a helyiek saját fogyasztásra és értékesítésre is felhasználták az elhullott állatokat. A rendőrség már kihallgatott gyanúsítottként egy hernádcécei férfit, akinél a házkutatás során húsféleségeket foglaltak le. A húsokat a főállatorvos vizsgálja. Ezt követően derülhet ki: az elhullott állatok húsa egészségre ártalmas közfogyasztási cikknek minősül-e.

A rendőrség adatai szerint az állatok tüdőgyulladásban, illetve mellhártyagyulladásban pusztultak el. Az ártalmas közfogyasztási cikket forgalomba hozókat akár három év börtönnel is sújthatják, ha bebizonyosodik bűnösségük.

Radóczy Mariann, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei ÁNTSZ ügyeletes orvosa vasárnap elmondta az MTI-nek, hogy a környék több településén és Miskolcon, a Búza téri piac pecsenyesütőinél az elmúlt hétvégén ellenőrzéseket végeztek. Összesen 21 vendéglátó és étkeztető egységet vizsgáltak meg, különös hangsúlyt fektetve a húsfélék eredetének igazolására. Valamennyi helyen számlákkal igazolták a hús eredetét, és megbetegedésről sincs az ÁNTSZ-nek tudomása.

MTI/[origo]