Polgári perben hajthatják be a pótdíjakat a parkolási cégek

Vágólapra másolva!
A parkolási társaságok polgári pereket indíthatnak a bíróságokon az elmaradt parkolási díjak, illetve pótdíjak behajtása érdekében - áll a Legfelsőbb Bíróság most nyilvánosságra hozott jogegységi határozatában. Eddig ugyanis nem volt egyértelmű, hogy milyen perben hajthatják be az adósságot az önkormányzatok.
Vágólapra másolva!

Az alsóbb fokú bíróságokra kötelező jogegységi határozat értelmében a parkolási társaságok, önkormányzati felhatalmazás alapján, jogosultak "polgári bíróság előtt érvényesíteni a ki nem fizetett parkolási díj (pótdíj) iránti igényt" - írja az LB közleményében. Amennyiben a bíróság megítéli a parkolási díjat, a behajtást "adók módjára kell végrehajtani".

Az LB indoklása szerint azért volt szükség egy kötelező jogegységi határozat meghozatalára, mert a hatályos jogszabályok nem adtak egyértelmű eligazítást arra: polgári vagy közigazgatási eljárás keretében hajtható-e be a be nem fizetett parkolási díj.

A bírói testület emlékeztet egyik korábbi elvi határozatára is, melynek értelmében a gépjármű üzemben tartója tartozik felelősséggel a parkolási díj kifizetéséért, függetlenül attól, az autót valóban ő használta-e.