Elfogadták a bűnmegelőzés kétéves cselekvési programját

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 2005-2006-ra vonatkozó cselekvési programját - közölte Batiz András kormányszóvivő és Gönczöl Katalin miniszteri biztos szerdán Budapesten. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hiteltelennek nevezte a kormány hozzáállását.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy a 2003-ban elfogadott program tavalyi "kísérleti évében" 300 millió forint állt rendelkezésre, az idén pedig 200 millió, amelyet ugyanúgy, mint tavaly, pályázatok útján lehet felhasználni.

Gönczöl Katalin elmondta: prioritás a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények megelőzése, az ilyen korúak áldozattá válásának visszaszorítása, a családon belüli erőszak csökkentése, valamint a városok biztonsága. A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy az idén elfogadják a bűncselekmények áldozatai erkölcsi és anyagi kárának enyhítéséről szóló törvényt, ami 2006. január 1-jétől európai uniós követelmény is.

Gönczöl Katalin beszámolt arról is, hogy Magyarországon ugyanúgy, mint egész Európában, csökken a bűncselekmények száma, ez azonban a hagyományos vagyon elleni bűncselekmények - lopás, betöréses lopás, gépkocsilopás - visszaszorulására vezethető vissza. Ugyanakkor nő az erőszakos, a közterületi és a drogjelenséggel összefüggő bűncselekmények száma.

A miniszteri biztos szorgalmazta, hogy az önkormányzatok is dolgozzanak ki cselekvési programokat a városok biztonsága és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében. Kiemelte a "csellengő gyermekekkel" való foglalkozást, a krízissegítő csoportokat, illetve a családon belüli erőszak elől menekülők számára a krízisenyhítő szállásokat. A gyermekek számára sport- és szabadidőprogramokat is szorgalmazott Gönczöl Katalin.

Kérdésre válaszolva a miniszteri biztos elmondta, hogy a nők által elkövetett bűncselekmények száma növekszik, a cigánybűnözésről nincs nyilvántartás, de ezen szerinte érdemes elgondolkodni, mert az identitás kultúrájának segítségével könnyebb adekvát válaszokat adni. Ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy ne azok jelenjenek meg, akiket a környezetük cigánynak tart, hanem azok, akik magukat is annak vallják, mivel az emberek nem titkolják, vállalják identitásukat, a tapasztalatok szerint a börtönökben is.

Gönczöl Katalin Magyarország közbiztonságát Európa középmezőnyébe helyezte. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes bűncselekmény csupán három-öt százalékát követték el külföldi állampolgárok a rendszerváltás óta.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője bírálta a cselekvési programot, szerinte a társadalmi bűnmegelőzésről szóló koncepcióban nincsenek konkrétumok, a tervezet csupán irányelveket fogalmaz meg. Halász hiteltelennek nevezte a kormány hozzáállását az ügyhöz, mivel a tavalyi 300 millióval szemben idén csak 200 milliót fordítanak erre a célra.