Ismét teljes az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Megkapta a parlament igazságügyi bizottságának támogatását Balogh Elemér, a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje. A parlament is igent mondott a jelölésre, megkapta a kétharmados többséget a kormányoldal által jelölt Holló András is, így több mint három év után ismét teljes létszámú az Alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

A parlament ma késő délután szavazott a két alkotmánybíró-jelöltről, Balogh Elemérről és Holló Andrásról. Balogh a Fidesz, míg Holló a kormányoldal jelöltje. Mindketten megkapták a szükséges kétharmados támogatást, és ezzel három és fél év után teljessé - 11 főssé - vált az Alkotmánybíróság. A titkos szavazáson Balogh Elemér 333 igen és 22 nem szavazatot kapott, Holló András pedig 323 igen szavazatot 29 nem ellenében.

Holló éppen most köszönt le a testület elnöki tisztéről, titkos szavazáson megválasztott utódját, Bihari Mihályt szombaton iktatták be az Aranybulla előtt Esztergomban. Balogh Elemért az egyeztetések elhúzódása miatt hétfőn délelőtt hallgatta meg az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottsága. A testület egyhangúlag támogatta Balogh jelölését.

A negyvenhét éves Balogh Elemér a Szegedi Tudományegyetem Európai Jogtörténeti Tanszékének vezetője, a Professzorok Batthyány Körének tagja. A jogtörténész professzor szakterülete a magyar és a német büntetőjog-történet, a középkori egyházi bíráskodás és a szerzői jog története.

Balogh a 2002-es önkormányzati választáson indult a polgármesteri székért Szegeden. Független jelöltként szállt versenybe, de támogatta több jobboldali szervezet, köztük a Fidesz is. Alkotmánybíróvá jelölését üdvözölte a választást végül is megnyerő MSZP-s Botka László.

A 2002-es választásokat követően Botka felkérte Baloghot, hogy vegyen részt az önkormányzat munkájában. Az invitálásra a professzor igent mondott, a mai napig a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi bizottságában dolgozik.

Holló András, az AB előző elnöke immár másfél évtizede vesz részt a taláros testület munkájában: 1990-től az Alkotmánybíróság főtitkáraként dolgozott 1996. novemberi alkotmánybíróvá választásáig. 1998-tól 2003-ig az AB helyettes elnöke volt, majd ez év augusztusában választották bírótársai a testület elnökének. Szakterülete a törvényesség-alkotmányosság elvi kérdései és az állampolgári jogok problematikája.

Az eddigi erőviszonyok szerint 5-2 a kormánypárti és ellenzéki jelöltek aránya az Alkotmánybíróságban, két tag konszenzusos jelöltként került megválasztásra A leendő alkotmánybírákat a politikai pártok jelölik, s mivel országgyűlési megválasztásukhoz kétharmados többség kell, már a jelölés során szükséges az MSZP és a Fidesz támogatása.

Az elmúlt években leginkább elméleti szakemberek kerültek be az Alkotmánybíróságba. Szakmai irányultságuk nagyrészt lefedi az alkotmányjogtól a közigazgatási jogon át a büntetőjogig szinte az összes jogágat. A bírák többsége egyetemi tanár, több volt tanszékvezető, de egykori ügyvéd és volt parlamenti képviselő is van közöttük.

Holló András közölte: ha ismét alkotmánybíróvá választják, akkor nem veszi fel a neki mint volt AB-elnöknek törvény szerint járó hathavi illetményét.