Grespik szerint ő igenis hivatalvezető

Vágólapra másolva!
Cáfolta korábbi munkahelyének közlését Grespik László a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője, és közölte, igenis hivatalvezetőnek tekinthető. A közigazgatási hivatal pénteken közölte, hogy a bíróság kimondta: Grespik nem tekinthető hivatalvezetőnek és kamatostul vissza kell fizetnie korábban kapott 10 milliós kártérítését. Grespik szerint azonban fizetnie sem kell.
Vágólapra másolva!

Grespik László szombaton cáfolta a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egy nappal korábbi közlését, miszerint a bíróság döntése értelmében jog szerint nem hivatalvezető, és vissza kell fizetnie a 10 millió nem vagyoni kártérítést. "A hírt a peres ellenfelem, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal adta a sajtónak, téves jogértelmezéssel, és nem a bíróság" - közölte Grespik László.

A fővárosi közigazgatási hivatal pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy jogerős ítéletet hozott a Baranya Megyei Bíróság a fővárosi közigazgatási hivatal és Grespik László volt hivatalvezető közötti perben, eszerint Grespik László nem tekinthető hivatalvezetőnek. A november 3-án hozott másodfokú, jogerős döntése szerint Grespik Lászlónak vissza kell fizetnie a közigazgatási hivatal számlájáról inkasszóval leemelt tízmillió forintot és annak kamatait.

Grespik László közleménye szerint ugyanakkor a bíróság csupán annyit állapított meg, hogy a korábbi peres egyezségük és az azt jóváhagyó Fővárosi Munkaügyi Bíróság által hozott végzés érvénytelen, de nem kötelezte 10 milliós kártérítés és kamatainak visszafizetésére. Az egyezség nem jelenti a hivatalvesztés fegyelmi büntetés hatályba lépését - tette hozzá.

A volt hivatalvezető közleményében úgy fogalmaz: a mostani ítélet csak egy "közbenső" ítélet, nem pereket lezáró, ezért, mint írja, újra indul egy másik munkaügyi per. A per tárgya "a hivatalvesztés fegyelmi büntetés hatályon kívül helyezése és a hivatalvezetői megbízás visszavonásának jogtalansága és végső ítéletig nekem járó elmaradt munkabér és minden egyéb törvényes dolgozói járandóság meghatározása" - áll a közleményben. Ennek az újrainduló munkaügyi pernek a tárgya lesz a 10 milliós kártérítés is.

Grespik László közölte, hogy a mostani ítéletet megtámadja a Legfelsőbb Bíróságon (LB), mivel azt jogellenesnek tartja. "Elfelejtette az alperes közölni a sajtóval azt a belügyminisztériumi banális jogászi szakmai bakit, hogy a belügyminiszter saját nevében nem indíthatott volna ellenem pert, mert nincs per- és jogképessége, ezért a bíróság most megszüntette a pert a belügyminiszter felperesre vonatkozóan" - közölte.

Grespik Lászlót 2002. február 22-én sújtotta "hivatalvesztés" fegyelmi büntetéssel a belügyminiszter, mert köztisztviselőként pártpolitikai nyilatkozatot tett. A határozatot Grespik megtámadta, de a bírósági tárgyaláson 2002. március 22-én visszavonta keresetét. A tárgyaláson munkáltatója - Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala - akkori képviselőjével egyezséget kötött hivatalvezetőkénti továbbfoglalkoztatására és 10 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére. Az egyezséget a bíróság jóváhagyta, és a pert megszüntette.

Miután a bíróság jogerősen megszüntette a pert, a Belügyminisztérium szerint jogerőssé vált a korábbi, Grespik László hivatalvesztését kimondó fegyelmi határozat, így Orbán Viktor akkori miniszterelnök Grespik László közigazgatási hivatalvezetői megbízását még aznap visszavonta. A főváros közigazgatási hivatala azért indított pert, mert álláspontja szerint a Grespik László és a hivatal képviselője által kötött egyezség jogsértő volt, és megkötésével a hivatal akkori képviselője túllépte hatáskörét.