A bíróság szerint Grespik nem hivatalvezető

Vágólapra másolva!
A fővárosi közigazgatási hivatal pénteki tájékoztatása szerint jogerős ítéletet hozott a Baranya Megyei Bíróság a fővárosi közigazgatási hivatal és Grespik László volt hivatalvezető közötti perben, e szerint Grespik László nem tekinthető hivatalvezetőnek.
Vágólapra másolva!

A Baranya Megyei Bíróság november 3-án hozott másodfokú, jogerős döntése szerint Grespik László nem tekinthető hivatalvezetőnek, és vissza kell fizetnie a közigazgatási hivatal számlájáról inkasszóval leemelt tízmillió forintot és annak kamatait. Grespik Lászlót 2002. február 22-én sújtotta "hivatalvesztés" fegyelmi büntetéssel a belügyminiszter, mert Grespik László köztisztviselőként pártpolitikai nyilatkozatot tett.

A határozatot Grespik László megtámadta, azonban a bírósági tárgyaláson 2002. március 22-én keresetét visszavonta. A tárgyaláson Grespik László a munkáltatója - Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala - akkori képviselőjével egyezséget kötött hivatalvezetőkénti továbbfoglalkoztatására és 10 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére. Az egyezséget a bíróság jóváhagyta, és a pert megszüntette.

Miután a bíróság jogerősen megszüntette a pert, a Belügyminisztérium szerint jogerőssé vált a korábbi, Grespik László hivatalvesztését kimondó fegyelmi határozat, így Orbán Viktor akkori miniszterelnök Grespik László közigazgatási hivatalvezetői megbízását még aznap visszavonta.

A főváros közigazgatási hivatala azért indított pert, mert álláspontja szerint a Grespik László és a hivatal képviselője által kötött egyezség jogsértő volt, és megkötésével a hivatal akkori képviselője túllépte hatáskörét.

A Baranya Megyei Bíróság ítéletében érvénytelennek nyilvánította a közigazgatási hivatal akkori képviselője és Grespik László között létrejött egyezséget.