Fittyet hánynak a kocsmák a standoltatásra

2004.07.28. 14:42

A kocsmák és az alkoholt áruló vendéglátóhelyek elenyésző töredéke hitelesíttette a szeszes ital nyilvántartására való füzetét, noha ennek hiányában augusztus 1-jétől kemény büntetésekre számíthatnak. Mivel a hitelesítés öt napot is igénybe vesz, várhatóan csak nagyon kevesen tudnak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.

A több tízezer kocsma és vendéglátóhely közül keddig csupán 285 hitelesíttette a Vám és Pénzügyőrségnél az alkohol-nyilvántartásra szánt füzeteket, amelyben augusztus 1-jétől dokumentálniuk kell a beszerzett és elfogyasztott italmennyiséget - mondta a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) munkatársa, Suller Attila. A VPOP ötnapos határidővel vállalja a füzetek hitelesítését, ezért azok a kocsmák, amelyek még nem nyújtották be a papírokat, már mindenképp kifutnak a határidőből. Mivel a vendéglátóhelyek túlnyomó többsége feltehetően nem tud időre eleget tenni a jogszabályi előírásoknak, ezért a vámhatóság annyi engedményt ad, hogy azokat nem büntetik, akik július végéig beadja hitelesítésre a nyilvántartásukat, és ennek ellenére futnak ki a határidőből - mondta Suller Attila, aki szerint lehet számítani ellenőrzésekre.

2004. augusztus 1-jétől kezdődően a vendéglátóhelyeken az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék értékesítéséről az üzlethelyiségben külön nyilvántartást kell vezetni. A napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség megsértése, valamint vezetésének elmulasztása esetén a vámhatóság mulasztási bírságot szab ki, melynek mértéke - a jogsértés súlyára és körülményeire figyelemmel - akár 500 ezer forint is lehet.

A napi nyilvántartás vezetése hatékony eszköz lehet az illegálisan gyártott italok forgalomba kerülésének, illetve az adóelkerülő forgalmazásnak a visszaszorítására - indokolta a pénzügyi tárca az intézkedés bevezetését. Több kocsmatulajdonos viszont értelmetlen és fölösleges intézkedésnek tartja a standoltatást, amely csak további terheket ró rájuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK