Elmaradhat az AIDS-szűrés és a tűcsere a Szigeten

2004.07.28. 15:05

Az idei Sziget Fesztiválon elmaradhat többek között az ingyenes AIDS-szűrés és a tűcsere-program. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium ugyanis csak utólag támogatná a szűréseknek és a tűcserének otthont adó Civil Falut. A minisztérium a költségvetésre és a szerződő fél hiányára hivatkozik, a civilek szerint mindez tavaly még nem okozott gondot. Mivel a civil szervezeteknek nincs pénzük a szükséges eszközök előteremtésére, a programok jelenős része valószínűleg elmarad.  

Forrás: [origo]
A sportminiszter egy tűcsere automatánál

Az idei Sziget Fesztiválon elmaradhat az ingyenes AIDS-szűrés, a tűcsere-program és egyéb egészségügyi vizsgálatok. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium ugyanis csak utólag akarja támogatni a szűréseknek és a tűcserének otthont adó Civil Falut. A programot tavaly több mint 10 ezer fiatal látogatta meg, az AIDS-szűrésen pedig egy HIV-pozitív esetet is találtak. Az elmúlt években előfinanszírozással működött a program, azaz a tárca előre állta a költségeket, most azonban a közel 7 millió forintot csak utólag akarják kifizetni. A civil szervezeteknek viszont nincs pénzük a szükséges eszközök előteremtésére, így a programok jelenős része valószínűleg elmarad.  

Gábor Edina, a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerint közigazgatási technikai kérdés, hogy általában utólag finanszírozzák a Civil Faluhoz hasonló kezdeményezéseket. Gábor Edina elmondta, hogy csak július 15-én látta először a rendezvény költségvetését és néhány problémást részt fedezett fel benne. A helyettes államtitkár elsősorban a munkadíjként feltüntetett összegeket, illetve a koordinációs költségeket találta túl magasnak. A minisztérium másik kifogása, hogy a szerződni kívánó Magyar Drogprevenciós Szervezetek Szövetsége még nincs bejegyezve, így nincs szerződő fél, akivel tárgyalhatnának.

Gondi János, a rendezvény főszervezője az [origo]-nak elmondta, hogy május 25-én kaptak egy szóbeli ígéretet a helyettes államtitkártól, hogy a tavalyi 8 millió helyett idén csak 7 millió forintot, de előre megkaphatnak. "A költségvetést pedig hónapokkal ezelőtt beadtuk" - állítja Gondi. A főszervező szerint nagyon megalázó, hogy a minisztérium a koordinációs költségeket kifogásolja, és azzal foglalkozik, hogy miért 120 ezer forint a telefonszámla egy olyan nagy rendezvény esetében, mint a Civil Falu, amely 29 szervezet munkáját hangolja össze. Ami a szerződő fél hiányát illeti, Gondi szerint ez sem tavaly, sem tavalyelőtt nem okozott gondot, akkor a minisztérium a szövetség helyett az egyik civil szervezettel állapodott meg.     

A helyettes államtitkár állítja, hogy nem tettek ígéretet az előfinanszírozásra, és a szerződő partner szervezet kilétére sem fogalmaztak meg semmiféle megkötést. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium ugyanakkor furcsának találja, hogy egy civilnek nevezett kezdeményezés kormányzati támogatás nélkül nem tud működni. "Akkor mitől civil?" - tette fel a kérdést a helyettes államtitkár. Ennek ellenére csütörtök délután leülnek tárgyalni néhány a faluban résztvevő civil szervezettel, mert, ahogy a Gábor Edina fogalmazott, a tárca szeretné támogatni a falut. Azt azonban valószínűtlennek tartja, hogy ennyi idő alatt megoldják az előfinanszírozást. A civileknek viszont nincs pénzük előteremteni a költségeket, így Gondi János szerint az a legvalószínűbb, hogy idén nem lesz sem ingyenes AIDS-szűrés, sem tűcsere, sem a fiatalok drogfogyasztási szokásait kutató felmérés a Szigeten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK