Reagan-szobrot akar az MDF a fővárosban

Szobrot javasol a júniusban elhunyt Ronald Reagan volt amerikai elnöknek Budapesten a fővárosi MDF. Szőke László, az MDF-frakció vezetője azzal indokolta javaslatát, hogy az USA egykori elnöke sokat tett azért, hogy Közép-Kelet-Európában egy új világrend jöjjön létre.

A Reagan-szobor helyszínére az MDF csak azután tesz javaslatot, ha meglesz a politikai akarat a szoborállításról, amelynek nincsenek adminisztratív, jogi akadályai. Szőke László úgy tudja, a közgyűlési frakciók többsége támogatja a javaslatukat. A politikus szerint az évi 400 milliárd forintos költségvetéssel rendelkező fővárosi önkormányzatnak kellene biztosítania a szoborállítás költségét.

Jogi akadálya nincs annak, hogy Ronald Reagannak szobrot állítsanak Budapesten, pénze azonban nincs hozzá a fővárosi önkormányzatnak - reagált az MDF-es javaslatra a főváros kulturális bizottságának elnöke, Körmendy Ferenc (SZDSZ), aki megjegyezte: a magyar kultúra és történelem számos nagy alakjának is járna szobor, azonban az önkormányzat teherbíróképessége ezt nem teszi lehetővé. A szabad demokrata politikus közölte, a Reagan-szobor felállítása csak széles körű együttműködéssel valósulhat meg, s hozzátette, hogy elsődlegesen az állam feladatának tartja ezt a kérdést. Megjegyezte, hogy a fővárosi önkormányzat természetesen tud csatlakozni ehhez, például a helyszín odaajándékozásával.

A republikánus párti Ronald Reagan 1981-89 között volt az USA elnöke. Elnöksége idejére esett a hidegháború egyik legkeményebb időszaka. A volt elnök nagyszabású fegyverkezési programot hirdetett elnöksége alatt, amelynek végül nagy szerepe volt a Szovjetunió gazdasági kifulladásában és összeomlásában. Reagan hosszú betegség után június elején hunyt el. 93 évet élt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK