Reagan egyelőre csak emléktáblát kaphat

Vágólapra másolva!
A Budapest Business Journal kiadója és vezérigazgatója budapesti teret nevezne el a közelmúltban elhunyt Ronald Reagan volt amerikai elnökről. Stephen A. O'Connornak azonban egyelőre várnia kell: bár külföldi állampolgár is tehet ilyen kezdeményezést, utcát vagy teret csak legalább 25 éve elhunyt személyről lehet elnevezni. Demszky Gábor főpolgármester ugyanakkor kezdeményezi, hogy mihamarabb emléktáblát állítsanak Reagannek.
Vágólapra másolva!

Stephen A. O'Connor, a Budapest Business Journal kiadója és vezérigazgatója szerint Ronald Reagan volt amerikai elnök politikai tevékenységével legalább annyira hozzájárult a hidegháború befejeződéséhez és a kelet-közép-európai, köztük a magyarországi demokratikus átalakuláshoz, mint a Szovjetuniót lebontó Mihail Gorbacsov. Ezért szeretné, ha teret neveznének el Reaganről Budapesten.

A vezérigazgató egyelőre annak jár utána, tizenkét éve Magyarországon élő külföldi állampolgárként tehet-e hivatalosan ilyen kezdeményezést a fővárosi vagy valamelyik kerületi önkormányzatnál.

O'Connor a Budapest Business Journalban megjelent írásában még azt javasolta, hogy a budapesti Roosevelt teret nevezzék át Reagan térre, később a Népszabadság megkeresésére már megváltoztatta szándékát, és a Szabadság teret vagy valamilyen másik budapesti közteret javasolta Reagan térre keresztelni.

Az utcaelnevezést szabályozó fővárosi közgyűlési rendelet szerint "utca elnevezését bárki kezdeményezheti a kerületi vagy fővárosi önkormányzatnál". Az [origo]-nak a városképvédelmii bizottság munkatársa megerősítette: a rendelet szerint külföldi állampolgár is kezdeményezheti az elnevezést.

A rendelet ugyanakkor kimondja azt is, hogy "személyről utcát elnevezni halála után, legalább 25 év elmúltával lehet". Vagyis a nemrég elhunyt Ronald Reaganről csak 25 év múlva lehetne utcát vagy teret elnevezni.

Forrás: [origo]
Reagan emléktáblát kap

Külföldi személyről való elnevezést a rendelet engedélyezi, csupán annyi kitétel szerepel a szabályozásban, hogy olyan személy legyen, "akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt".

Névvel rendelkező utcát vagy teret az elnevezéstől számított tíz év után lehet csak megváltoztatni. A helytörténeti, várostörténeti utcaneveket ugyanakkor a rendelet szerint védetté kell nyilvánítani, védett utcanevet pedig nem lehet megváltoztatni.

"Teljesen egyetértek a kezdeményezéssel, hogy Budapesten valamit nevezzenek el Ronald Reagenről. Mivel ez egyelőre nem lehet utca, kezdeményezem, hogy emléktáblát, esetleg később emlékművet állítsunk fel akár a Szabadság téren vagy a Roosevelt téren, esetleg más, központi helyen" - mondta az [origo]-nak Demszky Gábor főpolgármester.

Indoklásképp közölte: Reagan a 20 század utolsó harmadának legnagyobb államférfija volt, joggal nevezhető szerinte a második Churchillnek. "Személyesen is sokat köszönhetek Ronald Reagannek" - jegyezte meg a főpolgármester. 1983-as pere idején ugyanis Reagan tudatta: az Egyesült Államok korrekt tárgyalást vár az ellenzék tagjaival szemben. "Később tudtam meg, hogy 'csak' ezért kaptam végül felfüggesztett börtönt" - mesélte Demszky, aki később személyesen is köszönetet mondott ezért az egykori amerikai elnöknek.

A főpolgármester közölte azt is: a 25 év elteltével természetesen semmi akadálya nem lesz, hogy Reaganről utcát vagy teret nevezzenek el.