Leváltották az orvosokat bíráló kórházigazgatót

A Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága fideszes-szocialista szavazatokkal leváltotta a Szent István Kórház SZDSZ-hez kötődő főigazgatóját. Molnár Lajos korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy korruptnak nevezte a vezető orvosok egy részét és reformellenesnek a Magyar Orvosi Kamarát.

A Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága felmentette Molnár Lajost, a Szent István Kórház igazgatóját. Molnár ellen már korábban is együtt szavaztak a szocialista és a fideszes képviselők, míg a szabad demokraták védelmükbe vették. A leváltott orvos írta korábban az SZDSZ egészségügyi programját.

Molnár Lajos ellen januárban megrovást szabott ki a bizottság, majd áprilisban nem fogadták el 2003-as tevékenységéről szóló beszámolóját. Az SZDSZ-es politikusok szerint nem szakmai okok miatt fordult a bizottság Molnár ellen, hiszen a kórház anyagilag jól áll, nincs betöltetlen állás, és még tartalékot is sikerült a fejlesztések mellett felhalmozni. A Molnárt leváltó képviselők szerint viszont a főigazgatóval nem lehetett együttműködni, és a közbeszerzési törvényt is megszegte.

Molnár leváltását a bizottság szabad demokrata elnöke nem fogadja el, Ikvai Szabó Imre szerint nem jogszerűen váltották le az igazgatót. Úgy véli, "az eljárás méltatlan, mind az előterjesztésben, mind a vitában jogsértő elemek fordultak elő". Ezért Ikvai Szabó indítványozta, hogy a főpolgármester jogával élve függessze fel a bizottság határozatát. Az MTI információi szerint Demszky Gábor főpolgármester intézkedett a döntés felfüggesztéséről.

Molnár Lajos tavasszal vált országosan ismert kórházigazgatóvá. Márciusban a Financial Timesnak adott nyilatkozatában rendkívül kritikusan fogalmazott a magyar egészségügy helyzetéről. Az orvosokat szerinte leginkább a hálapénz érdekli, és a Magyar Orvosi Kamara is akadályozza az igazi reformokat. A felháborodott Kamara etikai vizsgálatot indított Molnár ellen. Molnár válaszul Lenkovics Barnabás ombudsmanhoz fordult, mert szerinte a szólásszabadság alkotmányos alapjogát korlátozza a Kamara etikai kódexe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK