Ombudsmani vizsgálatot kérnek az orvosi kamara ellen

Vágólapra másolva!
Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Molnár Lajos, a Szent István Kórház főigazgatója a Magyar Orvosi Kamara ellen - tudta meg a Népszabadság. Az orvos szerint alkotmányos jogokat sért a kamara etikai kódexének egy pontja, mely az orvosi nyilatkozatokat szabályozza.
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás ombudsmanhoz fordult Molnár Lajos, a Szent István Kórház főigazgatója, mert úgy véli, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének egy pontja alkotmányos jogokat sért. Korábban az orvos ellen a MOK etikai vizsgálatot indított egy külföldi lapban tett nyilatkozata miatt.

A főorvos Lenkovicshoz írt levele szerint alkotmányos jogokat sért a kamara vezetési gyakorlata, illetve az orvosokra vonatkozó etikai kódexük egy pontja, amely az orvosi nyilatkozatokat szabályozza. A főigazgató alkotmányjogászokkal egyeztetve és velük közösen kérte a vizsgálatot.

Szerintük a kódexben az a kitétel, amely az orvosi véleménynyilvánítást szabályozza, az orvosok alkotmányos jogát sérti. Itt ugyanis a kódex kimondja, hogy a tagoknak telefonon nem szabad interjút adni, legfeljebb akkor, ha ezt rögzítik. A beszélgetésnek tömörnek kell lennie, illetve kimondja azt is, hogy bárki csak olyan ügyben nyilatkozhat, amelyben illetékes. A véleményszabadság ilyen szintű és példátlan korlátozása csak az orvosok megfélemlítésére szolgál, és ehhez a kamarának semmilyen joga nincs - vélik a beadvány készítői.