50 millióval lógnak a diplomaták a parkolásért

Vágólapra másolva!
Több mint 50 millió forintos tartozást halmoztak fel a Magyarországon működő diplomáciai testületek a be nem fizetett parkolási díjakból. Majdnem minden diplomata autó után van be nem fizetett büntetés, a legnagyobb összegű elmaradás 4,5 millió forint. A Külügyminisztérium szerint erre a területre nem vonatkozik a diplomáciai mentesség, így a külképviseleteknek fizetniük kell.
Vágólapra másolva!

Több mint ötvenmillió forint be nem fizetett parkolási díjjal tartoznak a Magyarországra akkreditált külföldi diplomáciai testület tagjai a fővárosi közterületi parkolási társaságnak - mondta a külügyi szóvivő keddi budapesti tájékoztatóján, Budapesten. "A Külügyminisztérium álláspontja szerint a diplomáciai mentesség a parkolási díjak nem fizetésére nem terjed ki, ezért a parkolási társaságnak minden jogalapja megvan peres úton behajtani a tartozásokat" - jelentette ki Polgár Viktor.

A külügyi tárca hétfőn jegyzéket intézett minden magyarországi külképviselethez, amelyben felkérte azokat, hogy tegyenek eleget fizetési kötelezettségüknek. "Jogszabály-módosítást kezdeményezünk annak érdekében, hogy a notórius bliccelő diplomaták forgalmi engedélyét be lehessen vonni" - mondta Polgár Viktor. Közölte: 70-80 ország diplomatáját, tehát a DT, CK vagy HC rendszámú autókat vezetők tekintélyes részét érinti a tartozási ügy. A legnagyobb tartozás meghaladja a 4,5 millió forintot.

A Külügyminisztérium tudomása szerint mintegy 70 darab olyan DT, CK vagy HC rendszámú autó közlekedik az országban, amelynek rendszámát hivatalosan sohasem adták ki, illetve a HC rendszámot a Külügyminisztérium 2003. július 31-ével visszavonta, majd jogszabály-módosítással megszüntette - így valószínűsítette, hogy ezek hamis rendszámok - mondta Polgár Viktor.