Capital Research: Kiss 39, Gyurcsány 33 százalékot kapna a választóktól

Vágólapra másolva!
Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltek a választók körében közel azonos támogatottságot élveznek. A lakosság 39 százaléka Kiss Pétert, 33 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra. Ugyanakkor Orbán Viktor lehetséges kihívójaként a 2006-os parlamenti választásokon a két jelölt - egymáshoz képest - már szinte megegyező eséllyel szállhatna ringbe a közvélemény szerint.
Vágólapra másolva!
SZDSZ: mindenképpen lemondatják Medgyessyt/itthon/20040823szdsz.htmlGyurcsány kampányol, Kiss tárgyal/itthon/20040823veres.htmlMedgyessy lehet, hogy nem várja meg a bizalmatlansági indítványt/itthon/20040822medgyessy.html

A Captial Research most vasárnapi felmérése szerint közel azonos a támogatottsága a két miniszterelnök-jelöltnek, de Kiss Pétert néhány százalékkal többen támogatják a szavazópolgárok közül. A miniszterelnök-jelöltről azonban az MSZP kongresszusa dönt, nem a választók.

A kutatás szerint a megkérdezettek 39 százaléka Kiss Pétert, 33 százaléka Gyurcsány Ferencet támogatja. Ugyanakor a választók szerint a 2006-os választásokon Orbán Viktor kihívójaként ugyanakkora eséllyel szállhatna ringbe Kiss és Gyurcsány is.

A felmérés szerint Kiss Pétert az idősebbek, ettől nem függetlenül az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a vidéken, elsősorban falun élők említették az átlagosnál magasabb arányban. Gyurcsány Ferencet a férfiak, a városi (főként budapesti), magasabb iskolai végzettséggel rendelkező válaszadók nevezték meg lehetséges miniszterelnök-jelöltként spontán módon.

A lakosság egy jelentős része mindazonáltal vagy nem tud választani a két miniszterelnök-jelölt közül, vagy egyik jelöltet sem tartja alkalmasnak a posztra, vagy egyszerűen nem ismeri a felmerült neveket.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók tájékozottak voltak a kormányválságról, mindössze a megkérdezettek 3 százaléka - leginkább a legfiatalabb korosztály tagjai - nem hallott arról, hogy az MSZP új miniszterelnök-jelöltet fog állítani, és Medgyessy Pétert leváltják.

Segítség nélkül a megkérdezettek 14 százaléka Kiss Pétert, 12 százalékuk Gyurcsány Ferencet említette, míg több mint felük nem tudott spontán módon miniszterelnökségre alkalmas jelöltet említeni. Mindez a Capital Research Piac- és Közvélemény-kutató Intézet vasárnap végzett reprezentatív felméréséből derül ki.