Akadozások a gyógyszerellátásban

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben időnként hiánycikké váltak egyes gyógyszerek - láz- és fájdalomcsillapítók, illetve egyes olcsóbb antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerészkamara és a gyógyszer-nagykereskedők szerint nincs szó hiányról, csupán egy-két napos kimaradásról - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy-egy patikában időnként nem lehet kapni Algopyrint, Kalmopyrint, Quarelint, fájdalomcsillapító tapaszt, vitaminokat, a vényre kapható szerekből pedig a penicillint tartalmazó olcsóbb antibiotikumokat és vérnyomáscsökkentőket - írja a Népszabadság. Horváth Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara képviselője szerint a testület már hetek óta figyeli a patikai gyógyszerellátást, a gyógyszerészektől kapott hiánylista napról napra változik, vagyis mindig más és más termékek nem kaphatóak. Mint közölte, az összes hiányzó gyógyszer más készítményekkel helyettesíthető.

Fáczányi István, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének főtitkára szerint sincs jellemző hiány. Nem érkezett jelzés arról, hogy akadozna a szállítás, folyamatosan töltik fel a nagykereskedők raktárait. Ha egy-egy szerből megkezdődik a felvásárlási láz, akkor kell egy-két nap az egyensúly helyreállításához - mondta a lapnak.

Szakemberek szerint, ha a napilapokban gyógyszeráremeléssel kapcsolatos hírek jelennek meg, a betegek vásárolni kezdenek. Erre nyáron is volt példa, amikor a gyártók és a kormány közötti megállapodás hírére áremelkedés volt várható. Sokan akkor is előre bevásároltak és több gyógyszert, például az életfontosságú inzulinokat sem lehetett mindenütt kapni. A Gazdasági Versenyhivatal akkor erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított vizsgálatot gyógyszer-nagykereskedők ellen. Kanizsai Nagy Andrásné, a GVH Kereskedelmi Irodájának vezetője szerint ugyan még nincs határozat de a hivatal előzetes álláspontja szerint jogsértés nem történt - írja a Népszabadság.