Karácsonyra hazaérnek a magyar katonák Irakból

Vágólapra másolva!
A tervek szerint a 300 tagú magyar kontingens többsége már karácsonykor Magyarországon lesz, és december 31-ig az utolsó magyar katona is elhagyja Irakot - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának ülésén. A miniszter elmondta, hogy a katonák nagy része a karácsonyi ünnepeket itthon ünnepelheti. A miniszter a katonák hazautazásának pontos időpontját és útvonalát biztonsági okokból szolgálati titokká minősítette.
Vágólapra másolva!
Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Forrás: Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Bizottságnak mindössze egy órája volt a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszámolójának meghallgatására, mégis az ülés elején percekig vitatkoztak, hogy zárt vagy nyílt legyen a meghallgatás. Végül megegyeztek, hogy az utolsó öt perc, amikor a miniszter vázolja a hazatérés pontos idejét és útvonalát a nyilvánosság kizárásával zajlik. Az egyik MSZP-s képviselő javasolta, hogy amiről a miniszter azt szeretné, hogy titokban maradjon, arról egyáltalán ne beszéljen, még a zárt ülésen sem, mert nehéz elkerülni, hogy kiszivárogjon valami.

Juhász Ferenc elmondta, hogy decemberben megkezdik a katonák és a felszerelés kombinált áthelyezését. A légi, vízi, vasúti és a közúti közlekedést egyaránt igénybe veszik. Havril András altábornagy közölte, hogy a tervek szerint karácsonyra a 300 katonából körülbelül 250-270 itthon lesz. Irakból Kuvaitba szállítják őket, onnan pedig repülővel jönnek Magyarországra. Még nem lehet tudni, hogy amerikai gépeken vagy charter járattal érkeznek meg a katonák. Az a 30-50 ember pedig, akik karácsony után is maradnak, előreláthatólag december 31-ig ér haza.

A felszerelést elsősorban hajón hozzák haza, ez azonban csak februárban érkezik meg. A honvédelmi miniszter közölte, hogy ha a szállítás költsége nagyobb, mint az adott felszerelés értéke, akkor inkább ott hagyják segélyként az iraki hadseregnek. Egymillió lőszert már adtak a magyar csapatok az irakiaknak. Ezt a típust itthon nem tudnák használni, mivel már kivonták a forgalomból. A kivonulás konkrét időpontját és útvonalát nem közölte a nyilvánossággal a miniszter, mert tartanak tőle, hogy megtámadhatják a konvojokat. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy előzetes becslések szerint a hazatérés körülbelül 10-12 milliárd forintba kerül.

Ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a kormány előbb tájékoztatta a hazaútról a nyilvánosságot, mint a honvédelmi bizottság tagjait, mivel a döntést már a múlt héten bejelentették. Nyitray András, fideszes bizottsági tag szerint a műveletek többe fognak kerülni, mint a tervezett 10-12 milliárd. Simicskó István, a bizottság fideszes alelnöke többször kérte a minisztert, hogy beszéljen a NATO kötelékében Irakba szánt magyar katonákról is, de Juhász Ferenc közölte, hogy erről csak a kormány döntése után tájékoztat.