Razziák a budapesti utakon és aluljárókban

Vágólapra másolva!
Karácsonyig a rendőrség gyakrabban ellenőrzi Budapesten a biztonsági öv használatát, és megpróbálják eltüntetni az illegális árusokat az aluljárókból. A karácsony előtti rendőri ellenőrzések kiterjednek a fenyőfalopások felderítésére és megakadályozására, valamint a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabályok betartására is.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A következő néhény hétben, egészen december 24-ig, a rendőrség gyakrabban ellenőrzi a fővárosban a biztonsági öv használatát. Különösen a hétvégi napokon figyelnek arra, hogy be vannak-e kötve az utasok. Ellenőrzik a nagyobb budapesti kereszteződéseket, a kiemelten veszélyes útvonalakat és csomópontokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a fokozott figyelmet a karácsony előtti bevásárlások miatt megnövekvő autóforgalom és a zsúfoltabb tömegközlekedés indokolja.

A nagyobb figyelem másik oka, hogy a BRFK legfrissebb felmérése szerint Budapesten az autósok kevesebb mint 40 százaléka használja az előírásoknak megfelelően a biztonsági övét. Sok olyan baleset történik a fővárosban, ami kevesebb sérüléssel járna, ha az autósok bekapcsolnák az övüket. Az akció kiemelt helyszínei közé tartoznak még a vásárcsarnokok, a bevásárlóközpontok, az áruházak és az ideiglenes elárusítóhelyek környékei is. A rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik azokat, akik nem használják a biztonsági övet, de a visszaesőket a későbbiekben megbírságolják. A biztonsági öv használatának elmulasztásáért a rendőr tízezer forintos helyszíni bírsággal büntetheti vagy feljelentheti a vezetőt.

Rászoktak a vevők az alkudozásra

Fokozzák a figyelmet az aluljárókban és az utcákon is, hogy minél kevesebben áruljanak illegálisan az ünnepek előtt. A nagyobb belvárosi aluljárókban már most is sokkal kevesebb illegális árus van, mint tavaly az évnek ugyanebben az időszakában. Az eladók kiszorultak a külvárosi, de nem kevésbé forgalmas helyekre. Az [origo] által megkérdezett, engedély nélküli árusok elmondták, hogy nem jelent különösebb problémát számukra a rendőri jelenlét. "Ha jönnek, elmegyünk, aztán később úgyis visszajövünk" - fogalmaztak. Nemcsak a rendőrök, a közterület-fenntartó munkatársai is küzdenek velük. "Ők kiállítanak egy csekket öt-hatezer forintról, elzavarnak, aztán elmennek." Az árusok elmondták, hogy a csekket soha nem fizetik be, mert "az a pénz nagy érvágás lenne".

A legálisan árusítók viszont panaszkodtak, hogy rontják az üzletüket azok, akik, mivel nem fizetnek helypénzt, olcsóbban árulják majdnem ugyanazt. Ők nem tudják olcsóbban adni a termékeiket, mert ki kell gazdálkodniunk a bérleti díjat is. Ráadásul a vásárlók megszokták, hogy az engedély nélkül árusítóknál alkudozhatnak, és ezzel próbálkoznak a többi eladónál is. Az igazi konkurenciát azonban nem ők jelentik, hanem a kínai boltok, ahol - legalábbis az árusok szerint - egyre jobb minőségű holmikat árulnak továbbra is nagyon olcsón.

A karácsony előtti rendőri ellenőrzések kiterjednek a fenyőfalopások felderítésére és megakadályozására és a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabályok betartására is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bízik benne, hogy ezekkel az intézkedésekkel elősegítik az ünnepek előtti bevásárlások és az ünnepek zavartalanabb eltöltését.