Elítélték az ipari alpinisták köteleit elvágó férfit

Vágólapra másolva!
Két év próbaidőre és 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon azt a férfit, aki 2001 novemberében elvágta három alpinista építőmunkás biztosítóköteleit. Az ítélet ellen mind az ügyészség, mind a védelem fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Két év próbaidőre és 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság hétfőn, első fokon azt a férfit, aki 2001 novemberében elvágta három alpinista építőmunkás biztosítóköteleit.

A Fővárosi Bíróság kétrendbeli kényszerítési kísérlet miatt ítélte el a vádlottat. Az elsőfokú ítélet még nem jogerős, ugyanis az ügyészség fellebbezett. Szeretnék, ha a bíróság kényszerítés bűntette; nem csak kényszerítés kísérlete miatt szabná ki az ítéletet, és növelné a próbaidő idejét. Ezzel egy időben a védelem is fellebbez. A jogszabályok téves alkalmazására hivatkozva kérelmezi a vádlott felmentését.

A vádlott a történtek után 2003. január 29-éig előzetes letartóztatásban volt, miután több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárás ellene, amiért akár életfogytiglant is kaphatott volna. A vádlott, M. József egy négyemeletes ház tetőtéri lakásában lakott a Dózsa György úton. A házon felújításokat végeztek, 2001 november 27-én reggel három ember dolgozott a negyedik emeleten, a tetőtéri ablakokat festették. Amikor a vádlott felébredt, hallotta, hogy "dübörögnek" a lakása felett és összetörik a cserepeket. Mivel lakása már korábban is beázott, ezért felindult állapotban kinyitotta az ablakot, és felszólította az ott dolgozó két munkást, hogy azonnal hagyják abba a munkát, különben elvágja a köteleket. Arra is kérte őket, hogy javítsák ki az összetört cserepeket. Mivel a két munkás fent volt a tetőn, biztonságban tudta őket, így vágta el a köteleket. Nem tudta, hogy egy harmadik munkás is dolgozik az épületen, ám az sem volt életveszélyben, mert egy 50 centiméter széles párkányon állt, ahonnét végül be tudott menni egy lakásba.

A bírói indoklás szerint a tanúvallomások alátámasztották, hogy a vádlott csak azért vágta el a köteleket, hogy a munkások aznap ne tudjanak dolgozni. Ezen kívül a férfi először szóban is felszólította a munkásokat, hogy hagyják abba a munkát. Az ítélet indoklásából az is kiderült, hogy M. József tapasztalatból tudta, a tetőn biztonságban vannak a munkások, hiszen ott már ő is több alkalommal járt. A vádlottban fel sem merült, hogy a sértettek életét veszélyezteti, amikor a köteleket elvágta, és meg is győződött arról, hogy akkor a munkások már a tetőn voltak.