Megúszhatja az ipari alpinisták kötelét elvágó férfi

Vágólapra másolva!
Az ügyészség vádja szerint kényszerítés bűntettét követte el az a férfi, aki 2001 novemberében elvágta három alpinista technikával dolgozó építőmunkás biztosítókötelét. Az ügyészi perbeszédben elhangzott: nem bizonyítható, hogy a vádlott a sértetteket meg akarta volna ölni. A védőügyvéd a vádlott felmentését kérte. Az ügyben jövő héten hirdetnek ítéletet.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróságon tartott csütörtöki tárgyaláson az ügyész elmondta: az emberölés kísérlete bűntette alapos gyanúja miatt indult büntetőügy bizonyítási eljárása és a helyszíni szemle alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a vádlott nem akarta és nem kívánta a sértettek halálát, csak arra akarta kényszeríteni őket, hogy hagyják abba a munkát.

Az ügyész két rendbeli kényszerítés bűntettével vádolta meg M. József vádlottat, aki 2003. január 29-éig előzetes letartóztatásban volt. A férfi egy négyemeletes ház tetőtéri lakásában lakott a Dózsa György úton, a házon felújításokat végeztek. 2001 november 27-én három ember dolgozott a negyedik emeleten, a tetőtéri ablakokat festették.

Amikor a vádlott felébredt, hallotta, hogy "dübörögnek" a lakása felett, és összetörik a cserepeket. Mivel lakása már korábban is beázott, ezért felindult állapotban kinyitotta az ablakot, és felszólította az ott dolgozó két munkást, hogy azonnal hagyják abba a munkát, mert elvágja a köteleket. Arra is kérte őket, hogy javítsák ki az összetört cserepeket.

Mivel tudta, hogy a két munkás fent volt a tetőn, biztonságban tudta őket, így vágta el a köteleket. A vádlott nem tudta, hogy egy harmadik munkás is dolgozik az épületen, ám az sem volt életveszélyben, mert egy 50 centiméter széles párkányon állt, ahonnét végül be tudott menni egy lakásba - hangzott el a perbeszédben. Ezt a munkást azonban annyira megviselték a történtek, hogy pszichológus segítségére szorult, mert életveszélyben érezte magát.

Az ügyész kiemelte: ugyan nem vitás, hogy ez a munkás veszélyhelyzetben volt, de egy gyakorlott alpinistáról van szó. Hozzátette, hogy ez a munkás, miközben még a párkányon volt, többször is próbálta mobiltelefonjáról felhívni az utcán lévő társát.

A perbeszéd szerint a vádlottat az a cél vezérelte, hogy a munkások hagyják abba, amit csinálnak, és azért vágta el a köteleket, hogy aznap már ne is dolgozhassanak. Az ügyész közölte, hogy a kiszabott büntetésbe bele kell számítani az előzetesben letöltött időszakot is.

M. József védője a vádlott felmentését indítványozta. Szerinte a bizonyítékokat értékelve egyértelművé vált, hogy a vádlott senkit sem akart megölni, és a sértettek nem voltak életveszélyben. Emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv szerint az erőszaknak személy ellen kell irányulnia, de itt ilyen nem történt, a munkásokban még csak félelmet sem keltett a vádlott. Ugyanis - az ügyvéd szerint - a munkások nem vették komolyan a vádlott fenyegetését, és nevettek is rajta.

Az ügyvéd azt is kiemelte, hogy a vádlott az eddigi beázások és a cserepek összetörése miatt annak megakadályozására törekedett, hogy a munkások még nagyobb kárt okozzanak a tetőn. Az ügyvéd szólt arról is, hogy a munkások meg akarták zsarolni a vádlottat. Erről tett vallomást a vádlott sógora is. Elmondta, hogy a történtek után pár hónappal egy ügyvéd azzal kereste meg, hogy "ezt az ügyet meg lehet fordítani", az ügy két sértettje pedig ezért 5 millió forintot kérne tanúvallomásuk megváltoztatásáért. A sógor kitérő választ adott, és többször nem találkozott az ügyvéddel. A bíróság hétfőn hirdet ítéletet az ügyben.