Három gyanúsítottja van az augusztusi HÉV-balesetnek

Vágólapra másolva!
Három gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség az elmúlt két hétben az augusztusban Budapesten történt HÉV-baleset ügyében. A balesetet feltehetően a három személy szabálytalan munkavégzése okozta.
Vágólapra másolva!

A szerelvény két pőrekocsija, azaz alacsony oldalfalú, tető nélküli szállítókocsija Csömörnél szabadult el, ahol vasúti síneket pakoltak rájuk. A lejtős vasúti pályán az elszabadult kocsik nagy sebességre gyorsultak fel, és a Kerepesi út és Albertirsai út kereszteződésénél lévő bal kanyarnál kisiklottak, majd belerohantak egy autószalonba. A szerelvény több gépkocsit megrongált, a tetőszerkezetet letépte, oldalára borult, és a sínek legurultak róla. A szerelvényen dolgozó két munkás a baleset következtében súlyos töréseket és zúzódásokat szenvedett.

A vonaton a baleset idején három munkás tartózkodott, de egyiküknek még az ütközés előtt sikerült leugrani a szerelvényről. Egy munkás ujjpercét és bal lábát térdtől lefelé amputálni kellett, és a másik fennmaradt munkásnak is le kellett operálni az egyik ujjpercét.

A büntetőeljárás során beszerzett adatok és a szakértői vélemények alapján Sz. László mozdonyvezetőt, S. István forgalmi szolgálattevőt és S. Péter vonatvezetőt hallgatták ki gyanúsítottként - közölte Kerek Zita a gödöllői rendőrkapitányság sajtóreferense.

A gyanúsítottak ellen - szabadlábon hagyásuk mellett - maradandó fogyatékosságot okozó, gondatlanságból foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. Az ilyen esetben kiszabható maximális büntetési tétel három év szabadságvesztés lehet.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

A szakértői vélemény szerint a forgalmi szolgálattevő a lejtőn szabálytalanul kapcsolta szét a mozdonyt a vonattól, az elszabadult vonat vezetője pedig nem megfelelően használta a fékrendszert - mondta el a sajtóreferens.

A vádemelési javaslatot várhatóan december közepén teszi meg a rendőrség.