Brutális rendőrök miatt fizet a magyar állam

Vágólapra másolva!
A magyar állam kifizeti a kártérítést annak a férfinak, akinek "embertelen rendőri bánásmód miatt" ítélt meg 17 ezer eurós (több mint 4 millió forint) kártérítési összeget a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. A roma származású férfit egy rendőrkapitányságon verték össze.
Vágólapra másolva!
Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről? http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Az igazságügyi tárca nem fordul a nemzetközi bíróság Nagykamarájához, hanem az ítélet rendelkezéseinek eleget téve kifizetik a bíróság által megítélt összeget - mondta Höltzl Lipót helyettes államtitkár.

A bíróság még júliusban döntött Balogh Sándor ügyében, aki azért fordult a nemzetközi testülethez, mert egy 1995-ös ügyben olyan súlyosan bántalmazták a rendőr-kapitányságon, hogy feldagadt, piros lett az arca, a bal dobhártyája pedig berepedt.

A bíróság ennek nyomán helyt adott annak a panasznak, amelyben az Emberi Jogok Európai Egyezmény a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot tiltó cikkelyének megsértését kifogásolta Balogh Sándor. A férfinak 17 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

Az ítélet után három hónap állt mindkét fél rendelkezésére, hogy a bírósághoz forduljon azzal a kéréssel, hogy az ügyet a 17 tagú úgynevezett Nagykamara elé kívánja utalni. A Nagykamara az emberi jogi egyezmény értelmezésével, továbbfejlesztésével, alkalmazásával összefüggő lényeges kérdésekben határoz.