Tanfolyam leendő roma rendőröknek

Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet idén újra előkészítő tanfolyamot indított azzal a céllal, hogy több roma felvételizzen sikerrel a Rendőrtiszti Főiskolára. Az [origo] által megkérdezett roma fiatalok egy része a szüleitől, mások maguktól a rendőröktől értesültek a lehetőségről. Szinte mindannyian már korábban elhatározták, hogy rendőrök lesznek. Nem tartanak az előítéletektől, mert úgy gondolják, hogy mire odakerülnek, olyan sokan lesznek a romák a rendőrségben, hogy nem lehet kirekeszteni őket. 
Vágólapra másolva!

"Egy értelmiségi papír és ceruza nélkül nem lép ki az ajtón" - kezdte a történelem tanárnő a rendészeti területen továbbtanulni akaró roma fiatalok érettségi és felvételi előkészítő tanfolyamának megnyitóján. A kurzust a Belügyminisztérium, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet rendezte azzal a céllal, hogy több roma felvételizzen sikerrel a Rendőrtiszti Főiskolára.

A Belügyminisztérium és a rendőrség már tíz éve próbálkozik, hogy a rendőrség, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem kötelékében több roma fiatal dolgozzon. Voltak ösztöndíjak, nyílt napok, lakossági fórumok, átütő sikert azonban nem értek el. Dr. Sárkány István dandártábornok szerint ezek a megmozdulások inkább a "látványtervezés" kategóriájába tartoztak. "Nem találtuk az utat a roma fiatalokhoz" - fogalmazott. Az előkészítő tanfolyam azonban változásokat hozhat. Több mint 90 fiatal jelentkezett, közülük idén 60-at tudnak támogatni.

Czibere Károly, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója elmondta, hogy eddig csak szakembereken keresztül próbáltak segíteni a hátrányos helyzetű fiataloknak, ebben a programban azonban közvetlenül találkozhatnak velük. Nem egyszerűen tanítják őket, hanem folyamatosan segítik is. Keresnek nekik kollégiumot, ha nem sikerül a vizsga, segítenek a pótfelvételiben, és a felvételi után is követik a diákok sorsát. Segítenek a kapcsolati háló kiépítésében is.

A legfontosabb azonban, hogy a diákok mindvégig megőrizzék a motivációjukat. "Nem az a legnagyobb fenyegetés az idejáróknak, hogy nem sikerül, vagy hogy rosszul sikerül a vizsga, hanem az, hogy elmúlik a lelkesedés, az igény, ami idehozta őket" - állítja Czibere Károly. Az eredmények bíztatóak, tavalyelőtt a diákok harmada, tavaly pedig a fele felvételizett sikeresen a Rendőrtiszti Főiskolára. Sárkány István elmondta a diákoknak, hogy a kurzuson minden információt megkapnak, ami a sikeres érettségihez, felvételihez kell. "Aztán már mindenkinek a saját szorgalmán múlik, hogy ez mire lesz elég".

"Sokan leszünk romák a rendőrségben"

Az [origo] által megkérdezett roma fiatalok egy része a szüleitől, mások maguktól a rendőröktől értesültek a lehetőségről. Szinte mindannyian már korábban elhatározták, hogy rendőrök lesznek. Egy szolnoki fiú, aki az édesapjával érkezett az évnyitóra, elmondta, hogy mindig is rendőr akart lenni, és a cigány önkormányzat munkatársai hívták fel a figyelmét a tanfolyamra. Nem tart attól, hogy nehezen fogadják be jövendő kollégái, mert mint mondta, mire odakerül, "sokan leszünk romák a rendőrségben, és nem hiszem, hogy kirekesztenének minket". Édesapja csak a Szolnok és Budapest közötti ingázás költségei miatt aggódik, egyébként támogatja a fia döntését.

Egy másik fiú elmondta, hogy apja javasolta neki az előkészítőt, de ő maga döntötte el, hogy ide akar járni. Már az ismerkedő tábort is nagyon jónak találta. "Húsz perc alatt egymásra hangolódtunk, nagyon jó volt a hangulat" - fogalmazott. Többek között azért akar rendőr lenni, mert szerinte ebben a szakmában egyre nagyobb karrierlehetőség van. A tanítás a jövő héten kezdődik.