Gallup: 12 százalékkal vezet a Fidesz

Vágólapra másolva!
A magyar lakosság 30 százaléka szavazna a Fideszre, 18 százaléka pedig az MSZP-re - derül ki a Gallup október eleji felméréséből. A közvélemény-kutató cég szerint nőtt a bizonytalanok aránya, jelentősen csökkent viszont a valamilyen pártot választók aránya.
Vágólapra másolva!

A felnőtt lakosság 30 százaléka szavazna a Fideszre, 18 százaléka pedig az MSZP-re. Az SZDSZ támogatottsága 2, az MDF pedig kevesebb mint 2 százalék - derül a Magyar Gallup Intézet szeptember 30. és október 6. között készített felméréséből. Az augusztus eleji felmérés óta hét százalékponttal csökkent a Fidesz, és két százalékponttal az MSZP szimpatizánsainak köre. A bizonytalanok és nem szavazók aránya pedig augusztushoz képest 34-ről 45 százalékra nőtt.

A Gallup által megkérdezettek körében lényegesen csökkent a valamilyen pártot választók aránya, a 2002-es választás óta a mostani a legalacsonyabb érték: alig haladja meg a felnőtt lakosság felét, mindössze 54 százalék. Jelentősen, 10 százalékponttal 38 százalékra csökkent a pártot választó biztos szavazók aránya is - derül ki a Gallup felméréséből. A Fidesz a biztos szavazók között 53, az MSZP 35, az SZDSZ 4, az MDF pedig 3 százalékos támogatottságot mondhat magáénak.

A kormányváltás napjaiban augusztushoz képest 4, júniushoz képest 11 százalékponttal mondták kevesebben, hogy Magyarországon összességében jó irányban mennek a dolgok: mindössze minden ötödik megkérdezett vélekedett így. Ellenkező véleményen 62 százalék volt. Augusztushoz képest jelentősen megnőtt azok aránya, akik szerint a következő négy év során családjuk anyagi helyzete ugyanolyan marad: az így vélekedők aránya az augusztusi 26 százalékról 37 százalékra ugrott fel.