Elvették két képviselő mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn három képviselő mentelmi ügyéről szavazott. Tompa Sándor MSZP-s politikust könnyű testi sértéssel vádolja egy miskolci lakos, míg a fideszes Tasó Lászlót hűtlen kezeléssel vádolják egy nyolc éve húzódó, fakitermeléssel kapcsolatos ügyben. Mindkettőjük mentelmi jogát felfüggesztették. Az MSZP-s Keleti Györgyöt Kisbér jegyzője vitte volna bíróság elé, az ő mentelmi jogát azonban érintetlenül hagyták a hétfői szavazáson.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Tompa Sándor

Felfüggyeztette hétfőn az Országgyűlés Tompa Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Tompát egy miskolci nő jelentette fel könnyű testi sértés vádjával. Tompa az [origo] megkeresésére nem kívánta részletezni az ügyet, mint mondta, akkor ad róla bővebb felvilágosítást, ha már lezárult az ügy. A politikus a mentelmi bizottság ülésén kérte mentelmi joga felfüggesztését, és ezt javasolta is a bizottság.

Forrás: [origo]
Tasó László

Tasó Lászlót, Nyíradony Fideszes polgármesterét szintén megfosztották mentelmi jogától. Tasó augusztus végén lett országgyűlési képviselő. Az európai parlamenti választások miatt megüresedő egyik helyet töltötte be, a Hajdú-Bihar megyei területi listáról került be a parlamentbe. Tasó ellen a debreceni bíróság folytat eljárást nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával. A vádhatóság szerint, Nyíradony polgármestereként vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve a város önkormányzatának vagyoni hátrányt okozott az önkormányzati erdők, illetve fasorok kivágásával. Az ügy nyolc éve húzódik. A Debreceni Városi Bíróság 2002 márciusi ítéletét a Hajdú Bihar Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította, ami most van folyamatban. Tasó szintén kérte mentelmi joga felfüggesztését, ezt javasolja a mentelmi bizottság is az Országgyűlésnek.

A mentelmi bizottság határozata Tompa Sándor ügyébenhttp://www.mkogy.hu/irom37/12109/12109.pdfA mentelmi bizottság határozata Tasó László ügyébenhttp://www.mkogy.hu/irom37/12110/12110.pdfA mentelmi bizottság határozata Keleti György ügyébenhttp://www.mkogy.hu/irom37/12111/12111.pdf

Keleti György MSZP-s képviselőt továbbra is védi mentelmi joga, a parlament hétfői döntése szerint. Keletit Kisbér jegyzője perelte be becsületsértés miatt. Tavaly ugyanis Keleti bejelentést tett a megyei főügyésznek egy önkormányzati ügyben, miszerint tudomására jutott, hogy egy helyi vállalkozónak felajánlották: egy összegért cserébe eltekint az önkormányzat a büntetésétől. Az ügyészség vádat emelt Kisbér fideszes polgármestere, a jegyző és egy önkormányzati képviselő ellen. A jegyző a politikus két, az ügyben tett sajtónyilatkozatát tartotta becsületsértőnek, melyben a politikus azt mondta: ha beigazolódik a vád, az megengedhetetlen. A mentelmi bizottság nem javasolja Keleti mentelmi jogának felfüggesztését az Alkotmánybíróság nemrég hozott állásfoglalására hivatkozva. E szerint ha országgyűlési képviselőt közszereplő perel be, csak akkor függeszthető fel a mentelmi joga, ha tudatosan állított valótlant.