Vágólapra másolva!
Keleti György MSZP-s képviselőt Kisbér jegyzője beperelte becsületsértés miatt. Tavaly ugyanis Keleti bejelentést tett a megyei főügyésznek egy önkormányzati ügyben. Az ügyészség vádat emelt Kisbér fideszes polgármestere, a jegyző és egy önkormányzati képviselő ellen. A jegyző a politikus két sajtónyilatkozatát tartotta becsületsértőnek. A mentelmi bizottság azonban nem javasolja Keleti mentelmi jogának felfüggesztését az Alkotmánybíróság nemrég hozott állásfoglalására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Keleti György MSZP-s politikus az [origo]-nak elmondta: tavaly egy falunapon többen arról tájékoztatták, hogy az egyik helyi vállalkozónak felajánlották a kisbéri önkormányzatnál: eltekintenek a részére kiszabott bírságtól, ha egy jelentős összeget csekken befizet. Keleti utalt arra, hogy építési engedély kiadásáról volt szó. "Ez egy súlyos vád, mert ha a gyanú beigazolódik, az lejáratja az államigazgatást" - közölte Keleti.

A politikus bejelentést tett a megyei főügyésznek, aki vizsgálatot indított az ügyben. A közel egy évig tartó vizsgálat után az ügyészség vádat emelt három személy - a kisbéri fideszes polgármester, a jegyző és egy önkormányzati képviselő - ellen.

Keleti két újságnak nyilatkozott az ügyben, amelyben beszámolt a vádemelésről, és közölte: ha a vádak beigazolódnak, az megengedhetetlen. A nyilatkozat hatására a politikus ellen polgári peres eljárást indított a jegyző becsületsértés miatt. Az első tárgyalási napon azonban a jegyző ügyvédje faxon közölte: a felperes elállása miatt kéri a per megszüntetését.

"Körülbelül egy hete kaptam egy levelet a tatabányai megyei bíróságtól, miszerint büntetőügyben feljelentés érkezett ellenem az ügyben" - mondta Keleti, hozzátéve: ezt a mentelmi joga megsértésének tartja, ezért az ügyről tájékoztatta Szili Katalin házelnököt. A megyei bíróság ezt követően arról értesítette a szocialista politikust, hogy kérik a mentelmi joga felfüggesztését.

A mentelmi bizottság 6 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy ne függessze fel Keleti mentelmi jogát - közölte az ülés után Géczi József Alajos, a bizottság MSZP-s elnöke. A képviselők azzal érveltek, hogy Keleti közszereplőként járt el az ügyben, és sosem állításokat, hanem feltételezéseket fogalmazott meg.

A bizottság hivatkozott az Alkotmánybíróság nemrég hozott határozatára is, miszerint ha országgyűlési képviselőt közszereplő perel be, csak akkor függeszthető fel a mentelmi joga, ha tudatosan állított valótlant.

"A mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárás során irányadó alkotmányos követelmény, hogy a közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas tényállítás, híresztelés, illetve ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezés használata esetében a parlamenti képviselő mentelmi joga kizárólag akkor függeszthető fel, ha a képviselő tudta, hogy a közlés, lényegét tekintve valótlan" - áll az Alkotmánybíróság október 4-i határozatában.