Vágólapra másolva!
Büntetőeljárás van folyamatban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert a szegedi kórházban nem a megfelelő vért kapta egy idős férfi. A beteg meghalt, de az eddigi vizsgálatok szerint nincs ok-okozati összefüggés a vércsere és a halála között.
Vágólapra másolva!

A beteg belső vérzései miatt beálló vérvesztesége miatt azonnali vérkészítmény adása vált szükségessé, és nem a megfelelő vért kapta még tavasszal a szegedi kórházban -közölte a rendőrség. A férfi később meghalt, de az elsődleges orvos szakértői vélemény megállapította, hogy a halál és a véradás között nincs ok-okozati összefüggés, a beteg halálát az eredendő szervi probléma okozta.

A szegedi kórház az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében tudatta: a beteg az osztályon a szakszerű ellátás ellenére a klinikai halál állapotába került, mert többféle súlyos betegségben szenvedett. A kritikus állapot megszüntetése érdekében rendkívüli sürgősséggel transzfúzióban részesült. Ennek során történt szakmai szabályszegés, de az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint ennek nem volt szerepe a beteg későbbi halálában. A jelenleg folyó rendőrségi eljárás lezártáig a kórház további információt nem ad - áll a közleményben.

Néhány hónappal korábban egy szegedi egészségügyi intézetben összecseréltek két beteget, és emiatt szükségtelenül végeztek koponyaműtétet a kicserélt betegen, aki ennek következtében meghalt.